Kisaraportti: Suomen Mestaruus -alkuerät ja suora finaali 24.9.2023

Kisaraportti: Suomen Mestaruus -alkuerät ja suora finaali 24.9.2023

Sunnuntaina 24.9. koitti mahdollisesti koko kesän odotetuin päivä – oli aika ratkoa ketkä ovat tämän vuoden greyhound- ja whippet racingin Suomen mestareita! Päivän päätteeksi olisi selvillä greyhoundien kuusi SM-finalistia ja whippetien Suomen mestari 2023. Tänä vuonna whippetit juoksivat SM-kilpailut suorana finaalina, ja greyhoundit puolestaa kilpailivat pitkästä aikaa kolmen alkuerällisen verran finaalipaikoista. Päiväksi oli lupailtu sadetta, mutta onneksi pisarat tulivat kuitenkin jo matkalla kilpailupaikalle. Kisojen ajan saimmekin nauttia Suomen mestaruuksille parhaiten sopivasta säästä eli auringonpaisteesta! Kilpailupäivää oli mainostettu etukäteen eri markkinointikanavissa, joten se, hyvä sää ja radan oivallinen sijainti poikivat paikan päälle oikein mukavan määrän ihmisiä seuraamaan koiramaailman pikajuoksijoiden kisaamista.

Sami Raila oli huolehtimassa tuttuun tapaan kilpailujen livelähetyksestä. Uudistuksena kilpailuissa kuvattiin kahdella eri kameralla, joten saimme näytettyä maailmalle lähtöjen lisäksi myös kilpailuttajien haastatteluja ja muita tunnelmapaloja kilpailupaikalta. Kilpailunjohtajana toiminut Reeta Korelin huolehti kahvion väestä tuomalla liven näkyviin myös kahviorakennuksen ruudulta, jottei keneltäkään mennyt kisat ohi. Loppujen lopuksi meillä olikin päivää seuraamassa etäyhteyksien päässä ennätysmäärä yleisöä!

Päivä sisälsi seitsemän kilpailulähtöä, viisi sooloa sekä myös muita harjoitusjuoksuja. Milloin olemmekaan saaneet nauttia yhtä vauhdin täyteisestä päivästä? Siitä on nimittäin hetki aikaa! Päivän lähdöt tarjosivat useille paikan päälle tulleille katsojille kilpaurheilua parhaimmillaan. Kilpailijoista, toimihenkilöistä ja katsojista välittyi hyvän onnistuneen päivän tunnelmaa. Iloisia ihmisiä, vilkasta puheensorinaa ja paikalle oli kilpailuita seuraamaan ja kannustamaan saapunut myös vanhoja harrastajia, jotka täydensivät juhlallista päivää läsnäolollaan. Hyvä fiilis oli korkealla.

Päivän aikana juostut soolot 480m:
Lollipop Laycee (G) 29.49s K4
Ardiente (G) 29.25s K3
Salvaje (G) 29.63s K5
La Reina (G) 29.08s K2
Fuego (G) 28.73s K1

Kaikki päivän aikana juostut soolot olivat onnistuneita ja hyväksyttyjä. Saimme lajimme pariin viisi uutta kilpailuoikeuden omaavaa kilpurinalkua. Onnittelemme heistä jokaista ja toivomme pian nähtävän heitä radalla.

0-koirat ja harjoitukset:
480m Gumball Goofy (G) 28.88s K1
350m Femme Fatale (W) 24.99s K7
280m Taffy Teagan (G) 17.41s L5
280m Nougat Neasan (G) 17.73s L7
280m Wild Victoria (G) 17.65s L6
280m Sirius Black (G) 17.20s L3

Greyhound Sijoituslähtö K4 480m
1. Aoife Bee (1) 5.72s, 29.57s K4
2. Madam Puddifoot (3) 5.65s, 29.63s K5
3. Porunn (4) 5.73s, 29.84s K6

Lähdön kohdalla saattoi ennakkoajatuksena olla, että tämä lähtö juostaan ns. läpijuoksuna ilman, että lähdön aikana tapahtuisi varsinaisia ohituksia tai rinta rinnan juoksua, mutta lähtöhän oli kaikkea muuta. Se tarjoili kolmen koiran verran erittäin jännittävää ja aitoa kilpailutunnelmaa. Madam Puddifoot sai parhaimman lähdön, joten se näytti olevan hyvinkin iskussaan kiimatauon jäljiltä. Lähtösuoralla oli hyvin tasaista menoa ja ykköskaarteeseen tultaessa Madam Puddifoot johti lähtöä. Kaarteen aikana Aoife Bee näytti taitojaan ohittamisessa ja ohitti hienosti aivan kiskon vierestä ottaen kärkipaikan itselleen Porunnin ja Madam Puddifootin ollessa aivan sen kintereillä. Takasuoralla Porunn näytti saavan itselleen hyvää jalansijaa keskeltä ja saavutti Aoife Beetä tullen aivan sen lähelle. Kolmos-neloskaarre tarjoilikin sitten ehkä lähdön jännittävimmät hetken kolmikon ollessa aivan rinnan rinnan ja näyttäen siltä, että kuka vain saattaa hetkenä minä hyvänsä ottaa johtopaikan! Maalisuoralle tultaessa Madam Puddifoot saikin kärkipaikan itselleen jota se hienosti piti itsellään lähes maalisuoran puoleen väliin asti, kunnes Aoife Bee kiri sen ohi voittaen lähdön. Lähdön jälkeen voittaja haastateltiin lyhyesti toisen lähdön valmistautuessa esittelyyn. Aoife Bee palkittiin lähtövoittajana mitalilla.

Greyhound Suomen Mestaruus alkuerä 1/3 480m
1. Naja (1) 5.67s, 29.45s, K4
2. Tigris (6) 5.73s, 29.63s K5
3. Pardus (3) 5.84s, 29.89s K6
4. Golden Sigrid (2) 5.82s, 29.97s K6
0. Arctos (4)

Lähtö oli tasainen, Naja haki 1-kopista paikkansa keskelle Golden Sigridin saadessa itselleen hyvän sisäreunan paikan. Tigriksellä vapaa reitti ulkoreunalla muiden juostessa lähes rinta rinnan ykköskaarteeseen. Kaarteeseen tultaessa Naja ja Arctos johtavat lähes rinnatusten muiden tullessa aivan takana. Takasuoralla Arctos ottaa johtopaikan Najan ollessa toisena ja Tigriksen noustessa hienosti ulkokautta kolmanneksi. Kolmen kärki on selkeä tultaessa kolmos-neloskaarteeseen jossa pientä kylkiosumaa kolmikon ollessa aivan vierekkäin. Tämän johdosta harmillisesti Arctos menettää keskittymiskykynsä ottaen itselleen 0-sijoituksen. Maalisuoralla Naja ottaa johtopaikan voittaen alkuerän.

Greyhound Suomen Mestaruus alkuerä 2/3 480m
1. Golden Legend (6) 5.66s 29.51s K4
2. The Greatest (1) 5.65s 29.56s K4
3. Severus Snape (3) 5.63s 29.87s K6
4. Jubatus (2) 5.68s 30.22s K7

Tämän alkuerän kohdalla varmasti moni mietti, että selvittääkö hallitseva Suomen mestari Severus Snape tiensä finaaliin, miten käy aiemmissa kilpailuissa menestyneille The Greatestille ja Golden Legendille, entä miten pärjää uransa vasta aloittanut Jubatus joka kilpailee todella kovassa lähdössä.
Huh! Tämän alkuerän lähtö oli todella kova, ja päivän tasaisin – split-aikojen ollessa 5.63-5.68s väliltä. Siis todella tasaisen kova lähtö tällä nelikolla. Ensimmäisen kaarteen lähestyessä Severus Snape otti itselleen johdon pitäen hyvin omaa juoksulinjaansa, mutta ykköskaarteen aikana The Greatest tutun varmasti kiihdytti sisäkautta kärkeen. Jubatus ajautui kaarteessa ulos Golden Legendin siirtyessä kolmanneksi. Takasuoralle tultaessa The Greatest ja Golden Legend saivat vauhtikengät jalkaan ja alkoivat ottamaan selkeä eroa muihin kilpakumppaneihin. Tällä kertaa kolmos-neloskaarre tuntuu näyttävän jokaisessa lähdössä jännitäviä kilpailuhetkiä ja niin oli nytkin, sillä kaarteen aikana Golden Legend nousi The Greatestin rinnalle ja ohi. Kärkikaksikko selkeästi kilpaili voitosta maalisuoran ajan Severus Snapen yrittäessä kiriä niitä kiinni. Tällä kertaa paukut eivät kuitenkaan riittäneet 3. sijaa pidemmälle. Golden Legend voitti alkueränsä.

Greyhound Suomen Mestaruus alkuerä 3/3 480m
1. Queen Of Fire (4) 5.50s 29.76s K5
2. Uncia (3) 5.81s 30.10s K6
0. Yasin (1)
0. Ranchera (2

Queen Of Fire otti päivän kovimman lähdön. Ranchera sai onnekseen Yasinia paremman lähdön leikaten lähdössä heti sisäreunaan. Queen Of Firen räjähtävä lähtö kantoi upeasti sen johtoon etusuoran aikana. Ensimmäiseen kaarteeseen tultaessa sillä oli hieno piikkipaikka kilpailussa Rancheran ollessa toinen ja ajautuessa hieman ulos päin, jolloin ero niiden välille kasvoi. Yasin hienosti kolmantena takasuoralle tultaessa Uncian ollessa sen takana. Takasuoralla Ranchera alkoi saavuttamaan Queen Of Firea ja nousi aivan sen rinnalle kolmoskaarteen lähestyessä. Yasin kuitenkin sai uuden vaihteen silmään ja nousi sisäkautta kaksikon rinnalle. Rancheran vauhti hyytyi sen jääden kaksikon taakse. Ahtaus kolmikon rintajuoksussa oli aiheuttanut keskittymisen herpaantumista joka ilmeni päiden kääntyilyllä. Maalisuoralle tultaessa Yasin oli ottanut hienolla nousulla kärkipaikan itselleen, mutta maaliviivan ylityksen jälkeen tuomareiden tarkasteltua videomateriaalia Yasin sekä Ranchera saivat 0-tulokset. Queen of Fire voitti lähdön, saaden samalla ensimmäisen voiton nimiinsä.

Intersum Whippets First Victory Race 280m
1. Black Action (1) 18.37s L4
2. Galactic Superwind (3) 18.55s L4
3. Great Chrysanthemum (6) 18.63s L5
4. Zamzam Zuperznabb (2) 19.44s L7

Tässä lähdössä osallistumisoikeus oli koirilla, jotka eivät ole vielä kertaakaan urallaan voittaneet kilpailua. Great Chrysanthemum näytti saavan parhaimman lähdön kopista, mutta lähes samantien Galactic Superwind pyyhälsi sen ohi. Vaikka Black Action sai nelikosta huonoimman lähdön, sai se vauhtia itseensä lähtösuoran aikana ohittaen ensin Zamzam Zuperznabbin, ja nousi ensimmäiseen kaarteeseen tultaessa aivan kärkisijan tuntumaan, kolmen muun yrittäessä pitää pintansa. Ennen maalisuoralle tuloa se oli noussut Galactic Superwindin ohi ensimmäiseksi, Great Chrysanthemumin noustessa aivan niiden kintereille kolmanneksi. Maalisuoran aikana näytti siltä, että saattaako Great Chrysanthemum nousta jopa toiseksi ennen maaliviivaa. Tällä kertaa vauhti ei siihen kuitenkaan taipunut. Lähdön voitti Black Action.

Whippet Sijoituslähtö 350m
1. TMNT Nelson Mandrella (4) 23.10s K4
2. Napalm (3) 23.73s K6
3. Fifty Sixty (1) 24.27s K7

Tässä lähdössä TMNT Nalson Mandrella sai selkeästi nopeimman lähdön, jonka voimin se kasvatti eroa kilpakumppaneihinsa koko lähdön ajan. Napalm ja Fifty Sixty saivat tasaisen lähdön, mutta pian lähdön jälkeen Napalm nousi toiseksi yrittäen saavuttaa kärkipaikkaa. Tällä kertaa kolmikon erot oli sitä luokkaa, ettei ohitustilanteita päässyt lähdön aikana tapahtumaan. TMNT Nelson Mandrella voitti lähdön.

Suomen Mestaruus 2023

Koitti päivän päälähtö ja suurin jännitysnäytelmä! Kuka tulisikaan olemaan vuoden 2023 whippetien Suomen mestari? Tänä vuonna vierailevien koirien ei ollut mahdollista osallistua kilpailuun, vaan kilpailuttajan tuli olla sekä GRL:n että sen jäsenkerhon jäsen ja koiralla tuli olla kilpailukirjat ja yksi hyväksytty kilpailutulos GRL:n kilpailuista. SM- kilpailuun oli ilmoittautunut kuusi koiraa, joten odotettavissa oli mielenkiintoinen suorafinaali. Edellisenä päivänä Wolverine joutui harmillisesti jättäytymään kilpailusta pois, joten mestaruudesta kilpailivat viisi toinen toistaan kovempaa whippetiä.

Whippet Suomen Mestaruus finaali 2023 350m
1. Tale Of A Miracle (2) 22.11s K1
2. Halija (4) 22.35s K1
3. Beatrice (1) 22.90s K3
4. Chinook (3) 23.05s K4
5. JA-Fleetwood Mac (6) 23.37s K5
P. Wolverine (5)

Lähtö oli tasainen, Tale of A Miraclen ollessa noin puolikkaan koiranmitan verran muita edellä, Chinookin ja JA-Fleetwood Macin jäädessä hieman muista. Ensimmäisen kaarteen jälkeen Tale of A Miracle kasvatti eroa muihin, Halijan noustessa toiseksi Beatricen ohi. Kakkos-kolmoskaarteen aikana sijoitukset säilyivät ennallaan Tale of A Miraclen ja Halijan kasvattaen tasaisesti eroaan muihin. Maalisuoralla Halija piti pintansa Tale Of A Miraclen kintereillä. Sekä voittaja että hopeamitalisti juoksivat maaliin upeilla K1-luokan ajoilla Tale of A Miraclen voittaessa Suomen mestaruuden!

Meillä on siis uusi Suomen mestari Tale Of A Miracle! Hieno kilpailu, sitäkin hienompi voittaja, mestari! Omistajatreenari Johanna Hänninen pääsi vasta podiumilla voittajahaastatteluun ja fiilikset olivat mahtavat. Onnea!

Palkintotilaisuudessa palkittiin koirien lisäksi myös TSGK:n kunniajäseneksi nimetty Pasi Malinen kiitoksena kerhon ja lajin eteen tehdystä suuresta työstä. Pasi on tuttu ääni Kaupin kilpailuista ja hän on myös kilpaillut aktiivisesti sekä toiminut TSGK:n hallituksessa. TSGK halusi myös muistaa Sami Railaa suuresta työstä, jonka hän on tehnyt jälleen tänä kesänä lajin eteen tuomalla osaamistaan lajin näkyvyyteen livelähetyksien kautta. Koko lajimme on saanut nauttia viimevuosina erinomaisen laadukkaista livelähetyksistä ja kisavideoista hänen ansiostaan!

Kilpailupäivän organisoinnista vastasi hyvin pieni porukka TSGK:n riveistä, mutta kilpailupäivän onnistuminen oli kiinni kaikista päivään osallistuneista. Lajin harrastajat tekivät päivästä muistettavan. Upea määrä katsojia paikan päällä ja etäyhteyksin, hieno määrä lähtöjä. Kilpailupäivä olikin hyvä päättää mitali-kakkukahveilla, jota kahviossa tarjottiin palkitsemistilaisuuden jälkeen. Luonnollisesti itse Suomen Mestari “Mila” sai ottaa ensimmäisen palan sinivalkoista kakkua.

Onnea päivän menestyneille, tuoreelle Suomen mestarille, greyhoundien finalisteille sekä lämmin kiitos teille kaikille päivään osallistuneille!

Greyhoundien SM-finaalissa 1.10.2023 kilpailevat:
Alkuerä 1: Naja ja Tigris
Alkuerä 2: Golden Legend ja The Greatest
Alkuerä 3: Queen of Fire ja Uncia

Lisää palkintokuvia löydät mm. Varjosielun kuvagalleriasta. Päivän lähtövideot ja voittajahaastattelut löytyvät GRL:n YouTube-kanavalta.

 

Kirjoittanut TSGK:n puolesta: Jonna Paronen
Kuvat: Milla Toivanen, Minna Leppänen, Jonna Paronen, Reeta Korelin

Comments are closed.