Kilpaileminen

Kilpaileminen

Kaudella 2023 kilpaillaan viiden kuukauden ajan Tampereella ja Turussa. Lisäksi toukokuussa pidetään myös pitkästä aikaa Hyvinkään radalla viralliset harjoitukset.

Kilpailupäivät ovat yleisölle avoimia. Tarkemmat tiedot jokaisesta kilpailupäivästä lähtöineen löytyy jäsenistölle postitettavasta kilpailukutsusta, joka on sähköisesti saatavilla täältä (kauden 2023 kutsua ei vielä olla julkaistu). 

 

Kilpaileminen pähkinänkuoressa:

 

Ilmoittautuminen kilpailuihin
Kilpailuihin ilmoittautuminen tapahtuu kilpailukutsussa määrättynä ilmoittautumisaikana Seuraava kilpailu -sivun linkistä.

Yleistä kilpailemisesta
Vinttikoirien ratajuoksukilpailuiden perusidea on yksinkertainen. Koirat lähtevät yhtä aikaa avautuvista lähtökopeista radan sisäreunan kiskolla kulkevan moottorivieheen perään. Se, joka ylittää maalilinjan ensimmäisenä on voittaja. Jokaisessa lähdössä on mukana kolmesta kuuteen kuonokopin ja värikkäin kilpailumanttelein puettua koiraa. Kilpailumanttelin väri ja numero kertovat lähtökopin numeron.
Suomalaiseen racingiin ei liity vedonlyöntiä tai suuria rahapalkintoja.

GRL:n alaisissa kilpailuissa greyhoundit voivat saman vuorokauden aikana osallistua ainoastaan yhteen starttiin, mutta whippeteillä on satunnaisesti myös kahden startin päiviä.
Kilpailumatkoja on useita. Yleisimmin juostavia ovat sprinttimatkat (Tampere 280 m ja Turku 325 m) sekä keskimatkat (Tampere 480 m ja Turku 495 m). Tampereella whippetit juoksevat lisäksi 350 m kilpailuita. GRL:n kilpailukutsussa on annettu yksityiskohtaista informaatiota kustakin kilpailusta ja siihen osallistumisesta.
Osa kilpailupäivien starteista on ns. sijoituslähtöjä. Nämä lähdöt pyritään tekemään sellaisiksi, että niissä juoksevat mahdollisimman saman tasoiset koirat. Siksi lähdöt muodostetaan ranking-listan mukaisesti, jossa koirat on listattu niiden tason mukaan. Pyrkimyksenä on, että osallistujat kerätään kahden tai enintään kolmen aikaluokan sisältä. Kaikkiaan aikaluokkia on olemassa 1:stä 7:ään (sprinttimatkat L1 – L7 ja keskimatkat K1 – K7). Muissa kuin näissä sijoituslähdöissä lähtöjen muodostaminen tapahtuu vaihtelevasti, siten kuin kilpailukutsussa on kyseisen kilpailun kohdalla määritelty.

Masters on pelkästään uroksille ja OAKS nartuille järjestettävä kilpailumuoto. SM-kisoissa urokset ja nartut juoksevat yhdessä, kuten useimmissa muissakin lähdöissä. Kaksivuotiaiden ikäkausikilpailu on Junior Derby ja kolme vuotta täyttäville on Grand Prix, mikäli kasvattaja on jo kantakirjauksen yhteydessä ennakkoilmoittanut kyseisen koiran tähän kilpailuun. Tämän lisäksi niin kasvattajan kuin omistajankin on huolehdittava vuosittaisesta osallistumismaksusta, joita kerätään kilpailussa jaettavaa rahasummaa varten.

Kaikista kilpailuista koirat keräävät Vuoden koira –pisteitä. Taulukko määrittelee saatavien pisteiden määrän eri kilpailuista, esim. arvokilpailut ovat useamman pisteena arvoisia verrattaen sijoituslähtöön. Kisakauden jälkeen palkitaan menestyneimmät koirat molemmista roduista. Palkittavia luokkia ovat vuoden koira, vuoden vastakkaisen sukupuolen paras, vuoden tulokas, vuoden sprintteri, vuoden stayer ja vuoden veteraani.

Muista, ettet koskaan tuo rokottamatonta tai kiimaista koiraa kilpailuihin tai harjoituksiin. Lemmikkisi tulee olla rokotettu penikkatautia, tarttuvaa maksatulehdusta, parvovirusta ja raivotautia vastaan. Rokotuksen annon jälkeen koira ei saa 10 vuorokauden sisällä osallistua kilpailuihin, koska rokottaminen voi aiheuttaa sille ohi menevän kuumereaktion, väsymystä sekä pistoskohdan kipua. Ei ole muutoinkaan suositeltavaa rasittaa koiraa rokotusten jälkeisten muutaman päivän aikana.
Huomaathan, että GRL:n alaisissa kilpailuissa on dopingvalvonta!

Kukin kilpakoira edustaa jotakin GRL:n alaisista kerhoista (TGK, EGU tai TSGK) ja sen treenarin pitää olla sekä kerhon että Greyhound Racingin Liiton jäsen. Tositteet suoritetuista jäsenmaksuista ja rokotuksista pitää ottaa kauden ensimmäisenä osallistumiskertana mukaan kisapaikalle.
Jokaisen kilpailuttajan ja toimihenkilön on syytä perehtyä huolella GRL:n kilpailusääntöihin ja kilpailutoiminnan käytäntöihin. Greyhound Racing Liiton ja Suomen Vinttikoiraliiton ratajuoksusäännöt eroavat ja niillä on toisistaan poikkeavia toimintatapoja. Ilmoitettuasi koirasi GRL:n alaisiin kilpailuihin tai koejuoksuihin olet velvollinen noudattamaan tämän liiton sääntöjä.

Ohjeita uudelle kilpailuttajalle
Kilpailuihin ilmoitettavan koiran tulee olla vähintään 15 kuukauden ikäinen, asianmukaisesti kantakirjattu ja sillä täytyy olla voimassa oleva GRL:n kilpailulisenssi. Kilpailuoikeuden saadakseen koiran on pitänyt osallistua soolokokeeseen ja läpäistä se hyväksytysti.