Greyhound

Greyhound

Greyhound, ratalinjainen Englanninvinttikoira.

Greyhound on rotuna sellainen, mikä ei jää huomaamatta. Atleettinen ulkomuoto ja ylväs olemus herättävät huomiota, etenkin pienet lapset osoittavat avointa kiinnostusta ja rohkeimmat ihmiset tulevat kyselemään mikä on tämä rotujaan?

Greyhound on vartaloltaan lihaksikkaan virtaviivainen. Pitkän kuonon, kaulan, kehon ja jalkojen yhteissummana tulee aerodynaaminen kokonaisuus, mikä on luotu kiitämiseen. Greyhoundin elimistö on myös sopeutunut suoriutumaan tehokkaasti voimaakkaan juoksusuorituksen aiheuttamasta rasituksesta. Greyhound on rotuna terve, luonteeltaan ja ruumiinrakenteeltaan. Greyhoundien koot aikuisena vaihtelevat hieman. Urokset ovat painoltaan noin 30-40kg ja nartut liikkuvat 24-34kg tietämillä.

Turkin karva on lyhyttä ja sileää, sisältää pohjavillaa, sadekeleillä ja pakkasilla on hyvä pukea takkia suojaamaan koiraa. Greyhoundien väritys on monipuolinen, perusvärit ovat: musta, valkoinen, ruskea, sininen, brindlet ja kaiken kruunaa näiden kaikkien eri yhdistelmät. On mahdollista saada erittäin persoonallinen koira väritykseltään ja pentueessakin saattaa esiintyä monia eri värivariaatioita.

Koska Greyhound on maailman nopein koirarotu ja omaa vahvan saalistusvietin aiheuttaa turvallinen uloiluttaminen pientä vaivaa ja vastuuta omistajaltaan. Rataolosuhteet ovat turvallisimmat juoksuttaa Greyhoundia, jossa se pystyy nostamaan vauhdin tappiinsa yli 70km/h. Mutta aina ei voi olla radalla ja olisi hyvä pystyä pitämään vapaana vähintään kerran viikossa on hyvä tietää muutama perusasia. Greyhound on näöllään saalistava, joten tahtoo lähteä kaiken liikkuvan perään. Turvallisinta on pukea aina kuonokoppa, sillä pystyy välttämään suurimmat vahingot, mitä voi aiheutua. Greyhoundin kun laskee vapaaksi iskee saalisvietti päälle, ja hammaskalusto on terävää. Yleisesti Greyhoundit pysyvät lähellä omistajaansa, eikä lähde pitkille vaelluksille. Monilla omistajilla onkin aidattu piha tai isompi alue missä saa ottaa juoksurallit helposti. Tasapohjaiset metsätiet ja hiekkakuopat ovat hyviä paikkoja juoksuttaa vapaana, kannattaa myös olla valoisaan aikaan liikkeellä. Hämärän tultua on parasta pitää Greuhound kiinni, sillä törmäysriski esim. puuhun kasvaa ja metsän eläimet alkavat aktivoitua. Talvisin monet juoksuttavat maneeseissa ja käyttävät uimassa koiriaan. Talvella eritoten jäiset hanget voivat rikkoa tassut haavoille.

Sisällä Greyhound on rauhallinen, monesti sen tapaa nukkumasta asunnon parhailla makuupaikoilla, mitä erilaisemmissa asennoissa. Monesti tahtovat olla siellä missä ihmisetkin. Jos jotain huonoa on, tahtovat toisinaan järsiä ja kaluta huonekaluja ja talonrakenteita, siksi on hyvä pitää luita ja leluja, mihin saa purkaa pahimmat järsintä intonsa.

Greyhound on hyvä harrastekoira ja parhaimmillaan tietää mihin aikansa laittaa. Parasta mitä voi tehdä Greyhoundilleen, on tuoda se radalle juoksemaan, missä se pystyy toteuttamaan luonnettaan parhaiten. Greyhoundit nauttivat juoksemisesta suuresti ja pian oppiikin tuntemaan koiransa , kuinka se muuttuu, kun lähestytään rata-aluetta. Harrastuksen voi aloitaa pikkuhiljaa ja kanssaharrastajat neuvovat mielellään eteenpäin. Monelle on käynyt, että ensimmäisen Greyhoundin jälkeen ilmaantuu toinen, kolmas jne…

Kun on saanut itselleen Greuhoundin pennun, löytyy pennusta vauhtipöksyt melkonopeata. Leikkiessä voi alkaa voimistaa saalistusviettiä ja antaa pennut juosta itsensä väsyyn. Pennun kasvaessa voi aloittaa radalla käymisen, pentu oppii kilpailuympäristöön ja päästä juoksemaan käsivieheen perässä. Harjoitusta edistetään pikkuhiljaa koiran ehdoilla. Kaikki tapahtuu painottaen koiran turvallisuutta ja hyvinvointia. Täyden fyysisen tason Greyhoundit saavuttavat kahden ikävuoden jälkeen, mutta kilpailu-uran voi aloittaa siinä puolentoista vuoden hujakoilla. Nartut pääsevät hieman uroksia ennen tositoimiin, mutta nartuilla aiheuttaa juoksuaika päänvaivaa ja silloin ollaan sivussa kilpailuista. Aktiivista kilpailuikää riittää kuusi vuotiaaksi asti sen jälkeen alkaa ansaittu eläkeikä. Parhaimmillaan Greyhoundit saavuttavat noin 13 vuoden iän.

Greyhound tuo fyysisyytensä ansiosta harrastajalle vastuuta hyvinvoinnista. Säännöllinen hieronta ja verryttely ovat koiran lihaksistolle parasta. Kisakautena myös ruokinnan ja liikunnan tärkeys korostuu ja mukaan tulee erilaisia palautus aineita, mitä voi antaa koiralleen. Ajan kanssa myös silmä harjaantuu ja yleisesti oppii tuntemaan koiransa ja reagoimaan mahdollisiin ontumisiin. Mahdollisen haaverin sattuessa kannattaa antaa oikeaa hoitoa ja lepoa koiralleen.

Loppusanoiksi voi sanoa, kun hankkii ensimmäisen Greyhoundin ja tulee mukaan Greyhound racingiin mukaan, huomaa saaneensa koko harrastavan yhteisön ympärilleen. Tämän jälkeen onkin enää itsestään kiinni, kuinka syvälle harrastuksen mukaan haluaa sukeltaa, joka aukeaa pienen Greyhoundin mukana.

Teksti: Riku Sivonen, 2022