Pennusta ratajuoksijaksi

Pennusta ratajuoksijaksi

Pennut nauttivat pienestä asti lelujen riepottelusta.

Pentuvaihe ja ratakoulutus
Koirasi kasvattajalta saat varmasti hyvää opastusta siihen, miten teet pennustasi ratajuoksijan. Ensimmäisen elinvuoden kasvatus, koulutus, treenaus ja ruokinta ovat tärkeitä, jotta edellytykset hyvään ratajuoksu-uraan rakentuisivat. Tietenkään kaikista yksilöistä ei hyvästä huolenpidosta ja treenauksesta huolimatta tule kilpakoiria.

Kilpauraa edeltää aina ratakoulutus, jolla tähdätään ajovietin vahvistamiseen. Ratakoulutus aloitetaan ”rättileikeistä”, joissa pennun viettejä herätellään leikin ohella. Radalla tutustutaan ensin käsivieheeseen sekä lähtökoppiin, kaarrejuoksun opettelu tapahtuu vasta myöhemmin. Kovin aikaisin ei kannata rasittaa koiraa kaarrejuoksulla tai kokonaisilla ratakierroksilla, sillä alle vuotiaana sen kasvupinnat ja rakentuminen on vielä vaiheessa ja pahimmillaan koira voi vaurioitua varhaiseläkkeelle ennen uran alkua.

Varhaisvaiheen ”rättileikit” jokainen voi suorittaa kotonaan. Suunnilleen 5 – 6 kuukauden iässä alkavia käsiviehevetoja, hieman myöhempiä kopista lähtöjä, moottorivieheen saalistusta ja kaarteiden kiertämistä on mahdollista harjoitella kilpailupäivinä varsinaisten kilpailulähtöjen jälkeen sekä paikalliskerhojen harjoituksissa. Kokeneemmilta harrastajilta saat varmasti ystävällistä opastusta siihen, miten näissä asioissa kannattaa edetä.

Riippuu paljon koirasta ja sen valmiustasosta, millaista aikataulua missäkin opettelussa noudatetaan. Oma lukunsa sitten on, että koirasi oppii juoksemaan häiriöttömästi myös muiden koirien seurassa. Siksi sinun on tarpeellista sopia muiden harrastajien kanssa, että saisit harjoitusiltana laittaa oman koirasi juoksemaan yhdessä heidän koiriensa kanssa. Harjoituskumppaneiksi kannattaa yrittää löytää juoksuvarmoja kokeneita koiria, jotka ovat oman treenattavasi vauhtiin nähden sopivia nopeudeltaan. Ensimmäinen ryhmässä juoksu on suositeltavaa suorittaa yhden kaverin seurassa.

On huomioitava, että pelkästään rodun sisällä yksilöiden väliset erot ovat suuria. Joillain koirilla on jo lähtökohtaisesti vahva ajovietti eikä säntääminen moottorivieheen peräänkään tuota ongelmia. Joukkoon mahtuu niin ikään heikon ajovietin omaavia koiria, joiden kanssa joutuu tekemään paljonkin työtä viehevarmuuden saavuttamiseksi. Osa koirista osaa jo ensistartista lähtien juosta radan kaarteet mallikkaasti, jotkin koirat eivät ahkerasta harjoittelustakaan huolimatta koko urallaan kehity vahvoiksi kaarteessa. Pitkin ulkolaitoja juokseva kilpuri antaa juostussa matkassa kohtuuttomasti tasoitusta sisälaidalla juokseville kilpakumppaneille. Ulkolaidalla juoksevalle koiralle on oma nimitys, wider. Tästä löytyy kilpailukutsusta oma kohtansa, kuinka widerin kanssa menetellään.

Soolokoe
Ennen kilpailuoikeuden saamista koirasi on läpäistävä soolokoe. Soolokoejuoksuun osallistuvan pitää olla vähintään 14 kuukauden ikäinen ja sääntöjen mukaisesti kantakirjattu. Sinulta vastuuhenkilönä vaaditaan GRL:n ja oman kerhosi (EGU, TSKG tai TGK) jäsenyys. Greyhoundeilla soolokokeessa juostava matka on keskimatka (Tampere 480 m ja Metsämäki 495 m) ja whippeteillä Tampereella 350 m ja Turun Metsämäessä 325 m.
GRL:n alaisessa kilpailutoiminnassa koirilla ei nykyisin enää ole käytössä ryhmäkoejuoksukokeita eli soolokoejuoksun läpäissyt koira voidaan ilmoittaa kisailemaan täytettyään 15 kuukautta.

Soolokokeeseen tullessasi ota mukaan koiralle kilpailumantteli, sääntöjen mukainen kilpailuissa käytettävä kuonokoppa sekä GRL:n kotisivuilta tulostamasi Koejuoksupöytäkirja-lomake, johon olet valmiiksi täyttänyt lemmikkisi perustiedot. Sooloja on mahdollista juosta kilpailupäivien yhteydessä ja myös harjoitusiltoina, mikäli saat sovittua, että päätuomari on paikalla. Tuomarilta voit myös varmistaa, että harjoituksissa on käytössä tarvittava ajanotto.

SGK:n kantakirjaus
Greyhound Racing Liitto edellyttää, että suomalainen greyhound ja whippet on kantakirjattu SGK:hon eli Suomalaiseen Greyhoundien Kantakirjaan, ennen kuin sille voidaan myöntää GRL:n kilpailuoikeus. Vierailevan koiran on mahdollista kilpailla ilman kantakirjausta.


Kilpailulisenssi
Koirallasi on oltava kuluvan kauden kilpailulisenssi maksettuna saapuessasi ensimmäiseen kilpailuun. Lisenssejä voi ostaa myös kilpailukohtaisesti, 4. kertalisenssin osto oikeuttaa loppukauden voimassaolevaan kilpailulisenssiin. Lisenssi sisältää vahinkorahaston suojan kilpailutapaturmien varalta.