Kisaraportti: Finnish Greyhound Derby -alkuerät 15.10.2023

Kisaraportti: Finnish Greyhound Derby -alkuerät 15.10.2023

Rankingin julkaisusta kilpailupäivään ehti tapahtua riittävästi yhteen kisaan. Harmillisesti Nutrolin Finnish Whippet Derby jäi yhden wipukan päähän toteutuksesta. Greyhoundien Derbyssä taas saatiin viivalle 11 koiraa. Muuten näyttikin, että saadaan viiden lähdön päivä.

Isoin vaikutus tulleilla poisjäänneillä olikin Open Race Greyhoundiin, missä oli kolme lähtijää ja yhden tippuessa pois ei voinut pitää kahdelle kisaa. Katsottiin ranking ja varamatkat, sieltä yhdeltä löytyi Derby lähtö ja ensimmäinen alkuerälähtö laitettiin uuteen järjestykseen, saaden siihen viisi osallistujaa. Kisapäivänä juostiin, kuitenkin AE1 neljä greytä ja AE2 kuusi greytä.

Jännitys oli viikolla Metsämäen Greyhoundstadionin ratamestarien päässä taas eri tasolla. Sadekarttoja ja mittareita luettiin ja tulkittiin melkein hiki hatussa. Lokakuun alkupuolen kunnon vesisateet ovat saaneet Metsämäen maaperän umpimäräksi, jonka imukyky lähenee olematonta. Vesisateiden kanssa kävi tuuri ja la-su yö oli sateeton. Kilpailupäivänäkin saatiin nauttia mukavasta vilpoisasta kelistä, tuulen määräkin oli suhteellista, että on sitä kovempaakin tuullut.

Viimehetken muutoksia saatiin vielä 0-koira rintamalla, kun 495m matkalle aiottu Diamanda oli vähän loukkaantunut. Onneksi omistajilla oli mukana treeneihin tulossa toinenkin whippet, josta saatiin matkalle juoksija!

TGK Whippet Race 325m
1. Halija (2) 20.89s L1
2. A New Hope (1) 21.35s L2
3. JA-Fleetwood Mac (4) 21.70s L3
4. Fire & Ice (3) 22.51s L6

Lähdössä oli räjähtävin Fire & Ice, mutta Halija otti ensimmäisen sijan pian haltuunsa ja piti sen maaliin asti, juosten hienon ajan. Myös A New Hope otti suoranpäässä haltuunsa toisen sijan, Fire & Icen ollessa kolmas ja JA-Fleetwood Mac neljäs.

Whippet Nutrolin Sijoituslähtö P7 495m
1. Xcalibur (3) 2.58s, 34.96s P6
2. Kaspar Wolfswinkel (6) 2.66s, 35.09s P6
3. Zamzam Zuperznabb (1) 2.73s, 35.31s P7

Xcalibur oli kovin lähtijä tästä triosta, jäädessä ulos ensimmäisessä kaarteessa ottaa Zamzam Zuperznabb johdon sisältä ja Kaspar Wolfswinkel käy rinnalla. Takasuoran päätyttyä Xcalibur haastaa Zamzamin ja Kasparkin tulee imussa ja molemmat ohittavat Zamzamin. Tiukassa nipussa tulevat kaikki kolme maaliin Xcaliburin voittaessa, Kaspar toinen ja ZamZam kolmas.

Seuraavaksi juostiin Finnish Greyhound Derbyn alkuerät, joita sponsoroi Pertti-eno. Mikäli joku miettii, kuka on Pertti-eno? Löytyy käsiohjelmasta tarkempi selostus, kyseessä on 60-luvulla harrastanut henkilö, joka on toiminnallaan pystynyt sytyttämään harrastuksen liekin seuraavaan ihmiseen, mikä palaa vielä tänäpäivänäkin täysillä.

Pertti-eno Finnish Greyhound Derby ae 1/2 495m
1. Severus Snape (3) 2.41s, 29.86s K3
2. Golden Legend (5) 2.44s, 29.89s K3
3. Tigris (4) 2.45s, 30.15s K4
4. Pardus (1) 2.54s, 30.47s K5
P. Delichon (6)
P. Uncia (2)

Ensimmäisen alkuerän kovin lähtijä on Severus Snape pitäen sijan koko mutkan, kintereillään Tigris. Takasuoran avautuessa lyö Tigris bensaa koneeseen ja kiskaisee ensimmäiseksi Golden Legendin avatessa myös tunnettua loppukiriurkuaan. Viimeinen mutka mennään sijoitusta vaihdellen Tigris, Severus ja Golden poppoolla, Parduksen tullessa perässä. Maalisuoran auetessa Severus painaa rintarinnan Golden Legendin kanssa aikaeron ollessa kolme sadasosasekuntia Severuksen eduksi. Tigriksen ja Parduksen jäädessä selvällä erolla kolmanneksi ja neljänneksi.

Pertti-eno Finnish Greyhound Derby ae 2/2 495m
1. Naja (3) 2.36s, 30.43s K5
2. Yasin (1) 2.46s, 30.49s K5
3. Aoife Bee (2) 2.54s, 30.50s K5
4. Madam Puddifoot (4) 2.47s, 30.53s K5
5. Golden Sigrid (6) 2.43s, 30.80s K6
6. Jubatus (5) 2.47s, 30.81s K6

Toinen alkuerä on täysi kuuden koiran lähtö. Lähdössä ennen mutkaa on Naja koiranmitallaan edellä muuta joukkuetta. Yhtäkkiä taitaa Yasin ottaa kontaktia Najan kanssa ja Naja on vinossa mutkassa, pitäen yllättävän hyvin juoksun rytmin ja ollen takasuoran avautuessa mukana kärjessä. Taustalla on kärkeen kaahannut Golden Sigrid, mutta koko kuuden koiran nippu tulee kahdessa aallossa takasuoralle.

Golden Sigrid ottaa takasuoralla kovan kirin, mutta yhtäkkiä jää kuin paikalleen ja muut menee ohi Najan ottaessa kärkipaikan. Kolmanteen kaarteeseen tulee Madam Puddifoot iskuetäisyydelle Yasinin kanssa. Maalisuora aukeaa, kuin kuuluisassa Le Mans kuvassa missä kolme Ford GT40 autoa tulee rinnakkain maaliin.

Yllätys iskeekin yllättäen, kun Aoife Bee keksii vaihtaa ulkolinjan ja saavuttaa Madam Puddifootin ja ohittaa kuononmitalla, mikä on todettu ajanotossa kolmeksi sadasosasekunniksi. Maaliintulojärjestys oli tiivisnippu Naja, Yasin, Aoife Bee, Madam Puddifoot. Sijat viisi ja kuusi meni kanssa jakoon hyväksi havaitulla kolmen sadasosan erotuksella Golden Sigridin päihittäessä Jubatuksen.

Näistä kahdesta lähdöstä saatiin Finnish Greyhound Derbyn finalistit, kolmen parhaan päästessä jatkoon: Severus Snape, Golden Legend, Tigris, Naja, Yasin ja Aoife Bee.

Harkkakoirarintamalla nähtiin muutamat Jetlane-pentueen koirat äitinsä, parinvuoden takaisen kaiken mahdollisen voittaneen Little Brillon kanssa. Vielä äiti näytti kaapinpaikan pikkuisilleen, mutta myrskyvaroitus on annettu ensikesälle. Tänä kesänä on viimevuoden pentueet väläytelleet vauhtiaan, mikä saattaa laittaa monet mietteliäälle päälle talvikaudelle.

Tästä on hyvä jäädä odottamaan kauden viimeisiä kisoja Metsämäessä, luvassa on kunnon kisat!

 

Kirjoittanut TGK:n puolesta: Riku Sivonen
Kuvat: Minna Leppänen

 

Comments are closed.