Viikon koira: JA-Fleetwood Mac

Viikon koira: JA-Fleetwood Mac

GRL on päättänyt kaudella 2023 nostaa jokaisista kisoista yhden menestyneen tai muutoin mielenkiintoisen greyhoundin ja whippetin viikon koiriksi. Valitsimme kauden 5. kisapäivästä, EGU Open finaalit, viikon koiriksi greyhoundeista Golden Legendin ja whippeteistä JA-Fleetwood Macin.


JA-Fleetwood Mac “Japi”

Jack Sparrow – RE-Amazing Grace, synt. 11/2019
Omistaja Sanna ja Mika Kauhanen, treenari Sanna Kauhanen, kasvattaja Kiiturin

Lauantaina 29.7. juostiin EGU 30v Diamond Race Open -lähtöjä, joista päivän ensimmäinen lähtö oli kolmen whippetin lähtö. Lähdön voittaja saisi EGUn juhlavuoden timantin koristamaan palkintohyllyään. Rata oli sateiden jäljiltä raskas ja JA-Fleetwood Macia vastaan oli juoksemassa vahva ennakkosuosikki Johnny Cash, sekä ensimmäistä kilpailuaan juokseva Galactic Superwind. JA-Fleetwood Mac piti pään kylmänä tiukassa kisassa ja ylitti maaliviivan ensimmäisenä ajalla 21.90s. Japin lähdön voit katsoa GRL:n YouTube-kanavalta.

Lue EGUn laatima kisaraportti täältä!

 

 

Onneksi olkoon Sanna ja Japi upeasta juoksusta! Miten teillä oli valmistauduttu kilpailupäivään ja millaiset odotukset teillä päivän suhteen oli? Entä miten Japi juhli voittoaan?
Japin edellisestä kilpailusta oli 1,5 viikkoa, joten oltiin valmistauduttu lähinnä lepäillen ja nauttien omistajan kesäloman kiireettömyydestä. Käytiin kesäkuun alussa TGK:n järjestämissä harjoituksissa, jossa Japi juoksi 325m matkan aikaan 21,98s. Tavoitteena oli nyt lähteä parantamaan tuota harjoituksissa juostua aikaa. Käsiohjelman perusteella meidän lähdössä oli kolme keskenään melko eri vauhtista koiraa, joten odotuksena oli väljä startti, jossa olisi hyvät mahdollisuudet kiristellä tuota Japin aiempaa aikaa. Lähdön lopputulema oli kyllä yllättävä ihan kaikin puolin.

Voittoa juhlistettiin kotona herkkuaterian merkeissä. Palkinnoksi saatiin EGUn juhlavuoden timantti, joka on kyllä erityisen upea muisto Japin ensimmäisestä voitosta GRL-puolella, etenkin kun ollaan kisattu aina nimenomaan EGUn riveissä. Ja eihän tässä enää ole edes montaa kilpailua jäljellä, missä vastaavan palkinnon voisi saavuttaa.

Millainen koira Japi on kotosalla ja millainen se on treenata ja kisata?
Japi on aikamoinen pallohullu ja näin kisakaudella meillä onkin jouduttu piilottamaan lähes kaikki pallot, tai muuten niitä saisi olla koko ajan heittelemässä niin sisällä kuin ulkona. Asutaan lähellä Kaupin rataa, joten siellä ollaan päästy treenaamaan ahkerasti ja rakentamaan perusteet mahdollisimman pitkälle kilpauralle. Kopissa Japi harvemmin malttaa odottaa aloillaan, vaan on useimmiten etutassut ilmassa etuveräjän auetessa ja sen vuoksi kilpurikavereille tulee annettua jo heti lähdössä reilummin etumatkaa. Japi onkin tunnettu siitä, että se kirii kohti kärkeä välillä melkoiselta takamatkalta ja kokemusta ohitustilanteista on sitä myötä karttunut.

Kilpailutilanteissa Japin vahvuutena on sinnikkyys ja erinomainen juoksupää. Näiden vuosien aikana meistä on Japin kanssa hitsautunut tiivis tiimi ja harrastamisessa on pyritty aina säilyttämään ilo ja into yhdessä tekemiseen, vaikka tosissaan töitä tehdäänkin niin ovaalilla kuin sen ulkopuolella.

Japi on muutaman kerran startannut tällä kaudella GRL:n kilpailussa, sitä ennen se on kisannut GRL:ssä vuonna 2021. Kisaatteko myös vinttikoiraliiton kilpailuissa?
Viime vuonna kisattiin pääosin maastoissa, kunnes meidän kausi päättyi loukkaantumiseen. Tassuhaaverin kuntoutus jatkui pitkälle syksyyn, mutta onneksi päästiin tänä vuonna tekemään paluu radoille. Tarkoituksena oli kisata tällä kaudella enemmän GRL:n puolella ja juosta vain muutama startti Vinttikoiraliiton puolella Tuomarinkartanon nurmiradalla. Harmillisesti kaikkiin GRL:n kilpailuihin ei kuitenkaan ole noussut whippetlähtöjä, joten ollaan käyty juoksemassa myös parissa ratakokeessa kotiradalla Kaupissa.

Molemmissa liitoissa on puolensa, mutta toivoisin että whippetihmiset arvostaisivat ja hyödyntäisivät nykyistä enemmän mahdollisuutta kilpailla myös GRL:n puolella.

Tällä kaudella olette ensimmäistä kertaa kilpailleet Metsämäen radalla, joka on profiililtaan erilainen kuin Kaupin vinttikoirarata jossa Japia on nähty enemmän kilpailemassa. Mitä olette pitäneet kilpailemisesta Metsämäessä?
Koska rataprofiili Metsämäessä eroaa melkoisesti siitä, mihin Japin kanssa ollaan totuttu, ajeltiin koulujen päätösviikonloppuna Turkuun testaamaan, miten juoksu kulkee raviradan keskellä. Kun harjoitukset sujui hyvin, ilmoitettiin Japi kisaamaan Metsämäen radalle luottavaisin mielin. Sähkövieheeseen oltiinkin jo päästy totuttelemaan keväällä Kaupissa.

Vaikka Japin vahvuus ei ole niissä starteissa, niin molemmissa Metsämäen kisoissa Japilla on lähdöt osuneet aivan nappiin, eikä se ole jäänyt muista jälkeen – päinvastoin! Ehkä Japin etuna on ne hieman alaviistoon kallistuvat lähtökopit, vaikka ylhäältä alas rullaantuvat lähtökoppien ovet aiheuttaa omistajalle edelleen ylimääräisiä koordinaatioharjoituksia.

Miten olette löytäneet tienne GRL:n kilpailuihin aikoinaan ja miten olette viihtyneet lajin parissa?
GRL:n sekä sen alaisten jäsenkerhojen sivuilta löytyy todella kattavasti tietoa ratajuoksusta ja kilpailemisesta. Niiden kautta pääsi helposti tutustumaan silloin aikoinaan itselle melko vieraaseen lajiin, joka sitten veikin mennessään. Japille haettiin GRL:n kilpailukirja ja kilpailuoikeudet siinä vaiheessa, kun meillä oli muutama kilpailustartti alla Vinttikoiraliiton puolella.

GRL:n kilpailuissa tunnelma on todella kannustava ja sen vuoksi kilpailuihin on aina mukava tulla, vaikka koetaankin olevamme vielä melkoisia keltanokkia pitkänlinjan harrastajiin verrattuna. On myös ihan mahtavaa, että lähdöt videoidaan. Varsinkin silloin meidän ensimmäisellä kilpailukaudella koin todella hyödylliseksi sen, että suoritusta pystyi tarkastelemaan jälkikäteen tarkemmin ja löytämään sitä kautta niitä oman koiran vahvuuksia ja mahdollisia kehitystarpeita. Ja olihan se kyllä kieltämättä aika mahtava näky, kun ensimmäisen kerran pääsi paikan päällä seuraamaan täyttä kuuden greyhoundin lähtöä, vaikkei oma koira siellä kisaamassa ollutkaan!

Millaisia tavoitteita teillä tälle kaudelle on ja millainen matka on teistä Japin vahvuus radalla? Japihan on nähty usein 280m ja 350m matkoilla mutta Turun kilpailuiden osalta sille on kertynyt kokemusta myös pidemmältäkin matkalta.
Keväällä asetettiin tavoitteeksi, että marraskuussa EGU:n 30v juhlista ei tarvitsisi lähteä kotiin tyhjin käsin, mutta se tavoite tulikin jo saavutettua vappuna, kun meidän lauman nuorimmainen Juti (Night Fury) spurttasi itselleen pentuluokan Kuoppamestaruuden. Tähän saakka Japin voittoprosentti GRL:n puolella on ollut pyöreä nolla, vaikka toisaalta yhtäkään viimeistäkään sijaa kilpailutuloksiin ei ole kirjattu. Lähtövoitto on siis ollut meillä tiukassa, ja toki sitä lähdettiin tällä kaudella tavoittelemaan.

Sprinttimatkoilla sen startin olisi tärkeää onnistua, joten meidän dieselkiiturin vahvuus on kyllä enemmänkin niillä pidemmillä pätkillä. Lyhyen matkan lähtöihin vain tuntuu saavan helpommin kavereita. Oli kyllä ihan huippu juttu, että tällä kaudella päästiin kokeilemaan Metsämäessä sitä 495m matkaa ja siinähän Japi juoksi hienon kakkosluokan ajan.

Haluatko lähettää terveisiä kanssaharrastajille, kilpailemista miettiville tai vaikka kilpailuiden järjestäjille?
Iso kiitos ihan jokaiselle, joka tällä kaudella on ilmoittanut koiransa kilpailemaan, jotta lähtöjä on ylipäätään saatu muodostettua. Muita kanssaharrastajia kannustan kyllä rohkeasti tulemaan mukaan myös GRL:n puolelle joko kilpailemaan tai vaikka talkoilemaan ja sitä kautta tutustumaan menoon paremmin. Ja loppuun vielä ihan valtava kiitos kaikille niille ahkerille toimihenkilöille, jotka mahdollistavat harjoitusten ja kilpailujen toteuttamisen.

Onneksi olkoon vielä kerran Sanna ja Japi!

 

Haastateltavana Sanna Kauhanen
Kysymykset Jonna Paronen
Kuva Milla Toivanen