Viikon koira: Golden Legend

Viikon koira: Golden Legend

GRL on päättänyt kaudella 2023 nostaa jokaisista kisoista yhden menestyneen tai muutoin mielenkiintoisen greyhoundin ja whippetin viikon koiriksi. Valitsimme kauden 5. kisapäivästä, EGU Open finaalit, viikon koiriksi greyhoundeista Golden Legendin ja whippeteistä JA-Fleetwood Macin.


Golden Legend “Moris”

Joe Cool – Heart Of Gold, synt. 9/2019
Omistaja Minna Raila, treenari Jouni Raila, kasvattaja Fast Friends

29.7. juostiin Metsämäen sateisella radalla päivän päälähtönä EGU Open finaali. Kilpailuna EGU Open poikkeaa muista arvokilpailuista siinä, että finaaliin koirat menevät aikaperusteisesti. Tänä vuonna juostiin kaksi alkuerää, joista kuusi koiraa selvitti tiensä finaaliin. Golden Legend voitti oman alkueränsä ajalla 30.41s. Finaalin kärki oli tasainen ja voitosta kilpailtiin aivan maaliviivalle asti. Golden Legend, “siviilissä” Moris, ylitti maaliviivan toisena ajalla 29.63s, parantaen erinomaisesti viikon takaista aikaansa raskaammasta radasta huolimatta. Ero voittajaan oli vain 2 sadasosaa! Upea suoritus ja upea oman ajan parantaminen. Moriksen lähdön voit katsoa GRL:n YouTube-kanavalta.

Lue EGUn laatima kisaraportti täältä!

Onneksi olkoon Jouni ja Moris EGU Openin tiukan finaalin 2. sijasta! Moris voitti alkuerän ja selvitti voittoaikansa perusteella tiensä finaaliin, jossa sen haastajia olivat Naja, Colonel Farrel, Tigris, Aquila II ja Severus Snape. Millaiset odotukset teillä oli finaalin suhteen ja millaiset fiilikset nyt kilpailun jälkeen?
Voittoahan tietysti lähdettiin hakemaan mutta kaikki ei mennyt niin kuin suunniteltiin. Tänä kautena Moris on parantanut juoksuaan hyvin, nyt jaksaa tulla lopunkin vahvasti. Jostain syystä lähdöt Turun kopista on jääneet tosi vaisuiksi ja siksi Moris on joutunut käyttämään paljon voimia, jotta saisi toiset kiinni. Näyttää siltä, että Moriksen vahvuus on kaarteet eli pystyy pitämään siellä hyvää vauhtia. Samoin on pystynyt parantamaan takasuoran vauhtia verrattuna viime kauteen.

Miten teillä on lepokauden jälkeen valmistauduttu kilpailukauteen ja onko teillä esim. jonkinlaista treeniohjelmaa, jonka avulla valmistaudutte kilpailukauteen? Millainen koira Moris on treenata?
Kovasen Arton kanssa on tehty yhteistyötä. Remmilenkillä käydään läpi vuoden ja keväällä aloitetaan Arton kanssa viikoittaiset vapaana juoksemiset hiekkakuopalla. Moriksen ongelma näissä hiekkakuoppatreeneissä on se, että alussa se tietysti vetää kovaa, mutta sitten se siirtyy katselemaan muiden menoa ja lönköttelee omistajien kanssa. Pohjakunto jäänee heikonlaiseksi ja sen myös näki viime kautena. Loppukaudesta koira ei kulkenut hyvin.

Moris on juossut vahvasti keskimatkaa kilpailuissa, jossa sille uran aikana onkin kertynyt hienosti sijoituksia. Onko se juossut stayer-matkaa koskaan, tai oletteko miettineet pitkän matkan kilpailuita?
Ensimmäisellä kisakaudellaan Moriksen loppuveto oli kova, se alkoi kolmoskaarteesta ja kesti loppuun. Silloin oli tarkoitus kokeilla stayer-matkaa, mutta se ei sitten koskaan toteutunut. Toisella kisakaudellaan Moris ei jaksanut loppua tulla ollenkaan. Tämä kausi taas on parempi sen suhteen, mutta luulen että stayer-matkat ei ole Moriksen juttu.

Millaisia tavoitteita teillä on vielä tälle kaudelle?
Tietysti voitto jokaisesta kilpailusta, mutta kai se päätavoite on Suomen mestaruus. Tämä kausi on toistaiseksi mennyt hyvin ja näyttää siltä, että tuo ulkokoppi sopii Morikselle parhaiten. Lähtöä pitää vielä parantaa jotta päätavoite saavutetaan. Moriksen ainainen ongelma on ollut se, että se ei siedä kosketuksia juoksussaan. Ilman niitä kaikki menee hyvin ja silloin taistellaan voitosta. Tietysti terveenä pysyminen on suurin tavoite ja menestykset tulee jos on tullakseen.

Haluatko lähettää terveisiä kanssaharrastajille, kilpailemista miettiville tai vaikka kilpailujen järjestäjille?
Haluan kiittää kaikkia harrastajia sekä kilpailujen järjestäjiä jotka mahdollistavat näiden kisakoirien kilpailemisen. Koirien ehdoilla pitää mennä, se on ykkösasia. Kaikilla pitää olla mukavaa, välillä tulee onnistumisia ja välillä pettymyksiä mutta se kuuluu lajiin. Jotain pitäisi vielä keksiä jotta saataisiin yleisö kiinnostumaan tästä lajista. Se varmasti toisi uusia harrastajia lajin pariin joita kipeästi tarvitsisimme.

Onneksi olkoon vielä kerran Jouni ja Moris!

 

Haastateltavana Jouni Raila
Kysymykset Jonna Paronen
Kuva Milla Toivanen