Viikon koira: Zamzam Zuperznabb

Viikon koira: Zamzam Zuperznabb

GRL on päättänyt kaudella 2023 nostaa jokaisista kisoista yhden menestyneen tai muutoin mielenkiintoisen greyhoundin ja whippetin viikon koiriksi. Valitsimme kauden 12. kisapäivästä, FGD-alkueräpäivästä, viikon koiriksi greyhoundeista Severus Snape ja whippeteistä Zamzam Zuperznabb.


Zamzam Zuperznabb “Zamzam”

Zorrino – Minnesota Wild, synt. 12/2018
Omistaja Mikko ja Neo Ruuskanen, kasvattaja Mei Dan

Zamzam Zuperznabb ei ole vielä juossut ensimmäistä lähtövoittoaan, mutta on parantanut tällä kaudella upeasti omia ennätyksiään ja on tästä syystä ansainnut paikkansa viikon mielenkiintoisena koirana. Zamzam on kilpaillut niin Tampereen Kaupissa kuin Turun Metsämäessä, ja on parannellut omia aikojaan sekä sprintillä että pitkälläkin matkalla. Sunnuntaina 15.10. kisattiin whippetin 495 metrin sijoituslähtö, jossa Zamzam sai erinomaisen ohituspaikan sisäradalta ensimmäisessä kaarteessa ja piti pitkälle 3-kaarteeseen johtopaikkaa. Maaliin tullessa oli tasaista, mutta lähtovoiton vei lopulta etusuoran kirillään Xcalibur. Zamzamin lähdön voit katsoa GRL:n YouTubesta.

Vaikka tällä kertaa ei tullut lähtövoittoa, Zamzam teki jälleen hienon oman suorituksensa ja kilpailu oli todella jännittävä! Onnittelut Mikko, Neo ja Ansku siitä. Miten teillä oli valmistauduttu kilpailuun ja miten Zamzam palautui kilpailusta?
Meillä kilpailuihin valmistutaan pitämällä koirat kunnossa ja huomioimalla tarvittava lepo sekä huolto. Tottakai syödään aina välissä muutamat koirakeksit, jotta taas jaksaa. Zamzam palautuu kilpailuista aina nopeasti, eikä ongelmia palautumisessa ole tämän koiran kohdalla ollut. Koska Zamzam on sekalinjainen ei meillä ole koskaan ollut suuria odotuksia voitoista, vaan nimenomaan omien aikojen parantamisessa ja tämä kausi onkin ollut meille yhtä juhlaa.

Zamzamia on nähty tällä kaudella muutaman kerran lyhyen matkan kilpailuissa, joissa se on hienosti parantanut aikaansa joka kerta aiempiin kilpailulähtöihinsä verrattuna. Onko lyhyen matkan kilpailut sille parhaiten sopivia tai onko teillä tulevaisuudessa tavoitteitta pidemmilläkin matkoilla?
Zamzamilla on nyt ollut hieno kausi takana, se on parantanut tosiaan monta kertaa omaa ennätystänsä. Parhaiten Zamzamille on sopinut 480m kisat, mutta näköjään toimii hyvin myös lyhyemmällä matkalla. Tähän on varmasti nyt vaikuttanut myös se, että olemme saaneet tasaisempia lähtöjä, joten kilpailua on oikeasti syntynyt ja sen myötä kirittänyt omaa vauhtiaan. Meillä oli tarkoitus tällä kaudella vielä testata pitkä matka, mutta se jää nyt haaveiksi ja ensi vuodelle, jos koira on kunnossa.

Teillä on kilpailtu myös Vinttikoiraliiton kilpailuissa, onko teillä kokemusta myös maastokilpailuista vai oletteko keskittyneet ainoastaan ratakilpailuihin? Onko kilpailusuunnitelmaa ollut helppo rakentaa eri liittojen kilpailuja silmällä pitäen?
Olemme miettineet osallistumista maastokilpailuihin, mutta suurien osallistujamäärien vuoksi olemme jättäneet pitkät päivät väliin. Kilpailusuunnitelmat on ollut helppo rakentaa kahden liiton välillä, alkukaudesta voi käväistä vähän juoksemassa nurmikolla Helsingissä ja muutoin keskittyä hiekkaratoihin GRL:n puolelle. Tänä vuonna olemme keskittyneet pääasiassa GRL:n puolelle kisailuun, koska perheeseen kuuluu myös greyhound. Meille turvallisuus on erityisen tärkeää ja koen, että radalla kuumuvan whippetin kanssa GRL:n puolella kilpailu on meille parempi paikka. Zamzamilla ei ole kovinkaan montaa kisalähtöä tälle vuotta, hän onkin huolehtinut nollakoirana että tekniikka on kunnossa. On ollut vähän hankala saada tasaisempia lähtöjä hitaammin juoksevan koiran kanssa, mutta onneksi loppukaudesta ollaan saatu näitä kasaan. On ollut hienoja kisoja hitaammallekin juoksijalle!

Zamzamin toinen omistaja, poikanne Neo, on usein kilpailuissa kannustamassa kilpuriaan. Onko Neolle ja Zamzamille muodostunut omat treeni- ja palkitsemisrutiinit? 
Neon ja Zamzamin treenirutiineihin kuuluu jumppahetket kotosalla, joista molemmat nauttivat. Tosin näitä harvemmin saa tehdä kahdestaan kun perheen innokas greyhound on myös aina mukana. Neo huomioi aina Zamzamin kisan jälkeen kehuilla oli se viimeinen tai sijoittuisi, ei ole väliä sillä miten koira sijoittuu kunhan maaliin tullaan ehjänä. Talvella Neo treenaa Zamzamin kanssa yhdessä maneesissa ja koirien uimahallissa.

Neo on myös usein ollut auttelemassa toimihenkilötehtävissä, miten hän on viihtynyt tehtävien parissa ja onko siihen ollut helppo yhdistää kannustusjoukoissa oleminen?
Omien sanojensa mukaan vaihtelevasti. Mutta itse koen, että myös lapset on hyvä ottaa mukaan harrastustoimintaan, jotta he oppivat, että yhdessä tekemällä voidaan myös mahdollistaa se, että voidaan harrastaa.

Miten Zamzam aikoinaan teille valikoitui ja ovatko ne hyvä treenipari taloutenne toisen koiran, greyhound Yasinin kanssa? Onko whippetin ja greyhoundin treenaamisessa ja kilpailuttamisessa millaisia eroja teidän mielestänne?
Etsimme aikoinaan aikuista whippettiä, ja onnekkaiden sattumusten kautta menimme katsomaan Zamzamia. Se olikin rakkautta ensisilmäyksellä ja kuinka ollakaan kotiin lähdettiin reilun vuoden ikäisen whippetin kanssa. Meillä ei voi whippettiä ja greyhoundia juoksuttaa vapaana yhdessä, mutta muuten ovat erinomaiset treeniparit keskenään. Zamzam ja Yasin on parhaita ystäviä ja leikkivät paljon yhdessä, ja tottakai treenataan yhdessä erilaisia asioita. Whippettiä uskaltaa treenata hieman vapaammin ja onnistuu amatööriltäkin, mutta greyhoundin kanssa on otettava hyvin paljon erilaisia asioita huomioon. Meidän kohdallamme on ollut hyvä opetella ensi whippetin kanssa kilpailuttamista ja tämän myötä osattiin paremmin tehdä asioita oikein myös greyhoundin kanssa. Koen, että eroja on paljonkin, mutta jokainen koira on yksilö ja on hyvä löytää juuri sille toimivat rutiinit ja tavat. Kilpailuttamisessa whippet on meillä hieman haastavampi, koska kuumuu radalla enemmän, mutta kokonsa puolesta taas helpompi käsitellä. Koen, että tämä parivaljakko on meille hyvä kilpailuttamiseen.

Haluatteko lähettää terveisiä kanssaharrastajille, kilpailemista miettiville tai vaikka kilpailuiden järjestäjille?
Kiitos kaikille tästä upeasta kaudesta. On ollut mukava harrastaa yhdessä kaikkien kanssa, monta ihanaa ja muistorikasta päivää on saatu tältäkin kaudelta. Vielä on yksi kisapäivä jäljellä ja sen jälkeen jäädäänkin “talvilevolle”. 

Näin suhteellisen uusina harrastajina haluan antaa kiitosta siitä, että miten ihanasti meidät on otettu mukaan tähän lajiin. Kilpailujen järjestäjille iso kiitos, te olette mahdollistaneet, että radat ovat olleet kunnossa ja toiminta ylipäätään pysyy pystyssä.

Kaikki rohkeasti mukaan kilpailemaan GRL:n puolelle, täällä on mukava ja ystävällinen porukka harrastamassa.

Onnea upeasta kaudesta Ansku ja Zamzam!

 

Vastaukset: Anneli “Ansku” Ruuskanen
Kysymykset: Jonna Paronen
Kuva: Milla Toivanen