Viikon Koira: The Greatest

Viikon Koira: The Greatest

GRL on päättänyt kaudella 2023 nostaa jokaisista kisoista yhden menestyneen tai muutoin mielenkiintoisen greyhoundin ja whippetin viikon koiriksi. Valitsimme kauden 7. kisapäivästä, EGUn sijoituslähtöpäivä, viikon koiriksi greyhoundeista The Greatestin ja whippeteistä Cherokeen.


The Greatest “Bamse”

Pigpen – Sonne, synt. 5/2019
Omistaja Emma Hiilesniemi, kasvattaja Whiskers

Lauantaina 19.8. juostiin sijoituslähtöpäivä Kaupin vinttikoiraradalla. The Greatest kisasi kolmannen kerran EGUn 30v Diamond Race Openissa kahden muun koiran kanssa, voittaen sen ajalla 17.18s. Bamse on kotiuttanut tänä vuonna jo yhteensä kolme EGUn juhlavuoden timanttipalkintoa, eikä se ole hävinnyt vielä yhtäkään kisaa! Bamsen lähdön voit katsoa GRL:n YouTube-kanavalta.

Lue kattavampi kilpailuraportti päivästä EGUn kotisivuilta!

Onneksi olkoon Emma ja Bamse EGU 30v Diamond Race Open voitosta! Tämä oli Bamsen kolmas startti ja samalla kolmas voitto tällä kaudella. Miltä kauden käynnistyminen voitokkaasti on tuntunut ja miten teillä juhlitaan menestystä?
Kiitos paljon, hyvältä on tietysti tuntunut – niin voitot kuin myös Bamsen oman ennätyksen parantaminen! Menestystä juhlitaan perinteisesti hamppareiden merkeissä. Kausi kylläkin alkoi jo kesälomareissun yhteydessä 17.6. Saksan Freiburgissa, jossa Bamse osallistui 480m matkalle. Sieltä ei sen kummempaa menestystä, mutta hyvät juoksut ja kiva kokemus oli!

Tämä on Bamsen kolmas kilpailukausi ja sitä on nähty menestyksekkäänä niin lyhyen kuin keskimatkan kilpailuissa. Onko kuitenkin jokin tietty matka, joka sopii mielestäsi Bamselle parhaiten?
Kyllä sprinttimatka on sillä vahvempi! Hyvän startin saadessaan sillä on mahdollisuudet pärjätä keskimatkallakin, kun välttyy pahimmilta ruuhkilta. Ja vaikka sattuisi jäämään ruuhkaan, niin selviää niistä yleensä tasaisen varmasti. Vähän hitaammin kiihtyvät kaverit usein saavuttavat sen viimeistään vikassa kaarteessa. Keskimatkan lähdöissä sitä on kyllä nähty kivan tiukoissakin kamppailuissa maalisuoralla.

Millainen koira Bamse on treenata?
Jos se pentuna zoomaili hullun lailla menemään metsissä ja pelloilla, niin nykyään spurtit on hetkittäisiä ja muuten se käppäilee vapaanakin ollessaan aika rauhalliseen tahtiin hajujen perässä. Viehehommiin se on kyllä aina valmiina ja antaa kaikkensa, eli siinä mielessä helppo treenattava. Mutta sen peruskunnon eteen on nähtävä itsekin vaivaa.

Kilpailette myös vinttikoiraliiton puolella, niin radalla kuin maastoissa – onko ollut helppoa suunnitella kauden kilpailuja molempien liittojen kalenterien mukaan? Miten koet maastossa ja radalla kilpailemisen yhdistämisen ja miten se vaikuttaa teillä esim. treenaamiseen?
Paljon tietysti osuu kisoja samoille viikonlopuille, mutta Vinttiliiton puolelle ei kovin usein kavereita löydy. Sen puolen ratakisoissa ollaan startattu tähän mennessä kerran. Maastokisoissa on tyypillisesti käyty pari kertaa vuodessa, alkukaudesta ja loppukaudesta. GRL:n kilpailut on siis olleet aika helppo valinta suurimman osan ajasta. Enemmän suunnittelua hankaloittaa agilityharrastus kahden muunrotuisen koiran kanssa.

Molemmissa lajeissa kisaaminen ei meillä varsinaisesti vaikuta treenaamiseen. Talvikaudella yritetään parhaamme mukaan pitää peruskuntoa yllä lenkkeilemällä vapaana metsässä sekä käymällä välillä koirauimalassa/maneesissa. Keväällä kelien salliessa treenataan suorajuoksua ja alkukaudesta suunnataan ratatreeneihin. Kesällä myös liikutaan suht aktiivisesti kisojen välissä, lepopäivät huomioon ottaen.

Se on tullut kyllä maastoissa huomattua, ettei Bamselle ihan kaikentyyppiset radat sovi – etenkin, jos pari on selvästi hitaampi. Nytkin Ruotsin MM-maastoissa mutkikkaalla radalla Bamse juoksi tarkasti ensimmäiseen kulmaan, mutta viehe jouduttiin vetämään vauhdilla kauas ettei perästä tullut pari pääsisi oikomaan sen edelle ja sotkeutuisi naruun. Epäilen, että Bamse kadotti hetkeksi vieheen, kun kävi tökkäisemässä paria kylkeen (mistä luonnollisesti disk) ja jatkoi rataa taas vieheen bongattuaan. Oli miten oli, koirat on koiria ja onneksi mitään ei sattunut. Ihan joka ratagreytä en kuitenkaan maastoradoille veisi, mutta Bamse on kivan kestävä koira ja aina palautunut hyvin kaikista kilpailuistaan, vaikka saman päivän aikana olisi useampikin startti.

Millaisia suunnitelmia teillä on vielä loppukaudelle? Nähdäänkö Bamsea mahdollisesti myös keskimatkan kilpailuissa?
Loppukaudelle suunnitelmissa ainakin Sprintti Derby ja Suomen mestaruudet, eli vielä päästään näkemään millaiseen suoritukseen rahkeet keskimatkalla riittää! Hailuodon maastoihin myös tähdätään lokakuussa.

Haluatko lähettää terveisiä kanssaharrastajille, kilpailemista miettiville tai vaikka kilpailujen järjestäjille?
Kiitos kaikille kivasta tunnelmasta kisoissa! ❤️ On ollut kiva nähdä uusiakin naamoja kilpailuttajien joukossa. Kilpailun järjestäjille iiiiso kiitos siitä, että meillä ylipäätään on näitä tapahtumia. Täytyy itsekin taas ryhdistäytyä ja nähdä vähän vaivaa yhteisen hyvän eteen talkoilemalla tulevissa kisoissa.

Onnea vielä kerran Emma ja Bamse!

 

Vastaukset Emma Hiilesniemi
Kysymykset Jonna Paronen
Kuva Hertta Talja