Viikon koira: Severus Snape

Viikon koira: Severus Snape

GRL on päättänyt kaudella 2023 nostaa jokaisista kisoista yhden menestyneen tai muutoin mielenkiintoisen greyhoundin ja whippetin viikon koiriksi. Valitsimme kauden 12. kisapäivästä, FGD-alkueräpäivästä, viikon koiriksi greyhoundeista Severus Snape ja whippeteistä Zamzam Zuperznabb.


Severus Snape “Tifo”

Braka – Punaluu Black, synt. 10/2019
Omistaja Riku Sivonen, kasvattaja Peuranmäki Greyhounds

Sunnuntaina 15.10. juostiin Turun Greyhoundklubin isännöimä Finnish Greyhound Derbyn alkueräpäivä. Kilpailupäivä koostui kahdesta greyhoundien FGD-alkuerälähdöstä sekä kahdesta whippetien sijoituslähdöstä. Severus Snape juoksi ensimmäisessä alkuerässä, jossa sen lisäksi juoksivat Golden Legend, Tigris sekä Pardus. Severus Snape voitti alkuerän ajalla 29.86s. Tifon lähdön voit katsoa GRL:n YouTube-kanavalta.

Onneksi olkoon Riku ja Tifo hienosta alkuerävoitosta! Miten teillä juhlittiin voittoa ja finaalipaikan kiinnitystä Finnish Greyhound Derbyn finaaliin?
Kisapaikalla käytiin kioskista etsimässä Tifolle varattu makkaranpätkä, se nautittiin ja kotona poika sai nakin sekä toisen nakin. 

Tifo on sinun ensimmäinen grey ja se on uransa aikana ottanut nimiinsä mm. Suomen Mestaruuden 2022. Miten aiotte valmistautua tulevaan FGD-finaaliin?
Tulin lajin pariin aikoinaan tuomalla veljeni kaksi greytä SM-lähtöihin, kun hän ei päässyt, silloin tuli hopeaa. Taisin ohimennen sanoa Tifolle, että meillä on pykälä parannettavaa ja se tehtiin. Myös Liperin suoralta haettiin Suomen Nopein Koira -titteli 2020, niissä skaboissa olisi kiva vielä käydä.

Valmistautumiseen kilpailuihin meillä ei ole mitään ihmeellisempiä tekoja, lenkitellään kylillä ja tärkeimpänä käydään viikolla lihaksia ja kehoa läpi. Koska kyseessä on ensimmäinen greyni, ei ole vertailupohjaa mihinkään.

Miten Tifo aikoinaan valikoitui sinulle ja millainen se on kotona ollessaan ja harrastuskumppanina?
2019 syksyllä eksyin vähän ummikkona GRL-harrastajien Irlannin reissulle. Siellä tuli tietooni Peuranmäki Greyhoundsin pentue, mikä syntyi melkein heti reissun jälkeen. Miettiessäni otanko pennun, hakkasin saunaklapeiksi pari koivua vanhempieni pihalla, siinä tein sitten varauksen.

Tifo sinällään valikoitui pentueesta hieman sattumalta, olin jo katsonut pentukuvia, missä on väripannat. Mustapantainen oli suosikkini ja sen sain, tosin kaikki muut oli jo varattu. Toisella vierailukerralla, kun oli jo piikit suussa Tifo puri minua varpaasta.

Kotioloissa Tifo on vissiin perus greyhound, makoilee ja viskoo lelujansa. Pahimmat hepulit saa purkaa aidatulla pihalla.

Harrastuskumppanina onkin hieman kinkkisempi tapaus etenkin kisapaikoilla ollessa. Tifo on ollut heti ensimmäisistä ratatreeneistä aivan hulluna radalla juoksemiseen. Tämä on hyvä asia, mutta pojalla on tasan yksi kulkusuunta rata-alueella. Eläinlääkärimme ovat oppineet jo, että pojalla ei ole hätää vaikka häntä kannettaisiin radalta pois.

Tällä kaudella Tifo aloitti kilpailemisen heinäkuussa ja on joka kerta parantanut 495 metrin aikaansa, onko teillä ollut selkeä tavoite loppukauden kilpailuihin sen kanssa ja tuntuuko siltä että teidän kohdalla kausi loppuu kesken?
Alkukausi meni vähän löysäillessä ja tiedossa oli, että kyllä se siitä alkaa kulkemaan loppukautta kohden. Sprinteillä tuli omat ennätykset ja kokeiltiin yksi stayermatka 680m. Lopputulema oli positiivinen, palautuminen tapahtui hyvin ja Tifo oli olemukseltaankin, että sai kerrankin juosta riittävästi. Viimevuonna saatiin 1-luokan aika 495m viimeisessä kisassa, lähellä ollaan nytkin ja todellakin näyttää, että kausi loppuu kesken.

Miten teillä vietetään lepokautta ja miten teillä aletaan valmistautumaan seuraavaan kauteen, lisääntyykö liikunnan määrä tai onko teillä muita rutiineja joiden mukaan valmistautuminen alkaa?
Lepokausi menee lenkkeillessä ja pidän vapaana mahdollisuuksien mukaan, kunnon kasa vastasatanutta lunta saa Tifon hepuliin, tosin täällä Meren läheisyydessä lumi oli viimetalvena harvinaista tavaraa. Tänä keväänä voisi olla hieman professionaalisempi ja aloittaa tavoitteelliset treenit hieman aikaisemmin. Rutiineja meille ei ole vielä syntynyt, kun ei ole vielä nähty yhtään samanlaista kevättä.

Haluatteko lähettää terveisiä kanssaharrastajille, kilpailemista miettiville tai vaikka kilpailuiden järjestäjille?
Kanssaharrastajille sellaiset terveiset, että on ollut taas mukavaa olla kilpailuissa. Kisapäivinä meininki on ollut kannustavaa aivan jokaista kisailijaa kohti. Kilpailemista miettiville, että kannattaa kokeilla. Järjestäville tahoille kiitokset, kun mahdollistatte kilpailupäivien toteutuksen.

Onneksi olkoon vielä kerran Riku ja Tifo!

 

Vastaukset: Riku Sivonen
Kysymykset: Jonna Paronen
Kuva: Minna Leppänen