Viikon koira: Aoife Bee

Viikon koira: Aoife Bee

GRL on päättänyt kaudella 2023 nostaa jokaisista kisoista yhden menestyneen tai muutoin mielenkiintoisen greyhoundin ja whippetin viikon koiriksi. Valitsimme kauden 9. kisapäivästä, Sprintti Derbyn finaalipäivästä, viikon koiraksi greyhoundin Aoife Been. Whippetejä ei kilpaillut samana päivänä.


Aoife Bee “Dura”

Ballymac Eske – Poolie Shauna. synt. 09/2020
Omistaja Hertta Talja, kasvattaja Edward Kennedy Irlanti

Sunnuntaina 17.9. juostiin Sprintti Derbyn finaalipäivä. Päivä koostui SD-finaalin lisäksi kahdesta sijoituslähdöstä, joissa toisessa juoksi uransa tällä kaudella käyntiin polkaissut Aoife Bee, sekä kilpailemisessa kokeneemmat Sirius Black ja Porunn. Lähtö tarjoili jännitystä katsojilleen, kun ensin Sirius Black ponkaisi heti lähdössä kärkeen. Ensimmäiseen kaarteeseen tullessa Aoife Bee, eli Dura, nousikin jo sen rinnalle ja pian sisärataa ohi, vieden lähdön voiton hienosti nimiinsä ajalla 19.91s. Duran lähdön voit katsoa GRL:n YouTube-kanavalta.

Onneksi olkoon Hertta ja Dura hienosta voitosta! Miten teillä juhlittiin voittoa?
Kiitos kovasti. Meillä juhlittiin pitkän päivän jälkeen aika rauhallisin elkein. Kotona Dura nautti lämpimästä suihkusta sekä tuhdista iltapalasta. Itse toki fiilistelin kisavideota vielä kotisohvalla iltamyöhään asti.

Tämä oli Duran toinen startti sen uralla ja samalla toinen kerta Metsämäen radalla ja lyhyen matkan aika parani huomattavasti edellisestä. Miten teillä on kauteen valmistauduttu ja millaiset odotukset teillä oli kisan suhteen?
Kauteen valmistautuminen ei mennyt meillä aivan odotetusti. Talvella paranneltiin olkapään vaivaa useampi kuukausi tammikuuhun saakka ja kevättalvi oli myös kelien puolesta kehno kunnon kohotukseen pitkän toipilasajan jälkeen.

Duralla alkoi kiima maaliskuun tienoilla ja juuri valeraskauden väistyttyä saimme vielä riesaksemme takajalassa olevan haavan joka lopulta jouduttiin operoimaan, ja vielä kesäkuussa Duran jalassa komeilikin viiden tikin rivistö.

Radalle päästiin ensimmäisen kerran heinäkuussa treenaamaan. Melko kankea kauden alku siis ja kuntokin olisi ollut aivan erilainen ilman haasteita, mutta onneksi asiat lähtivät siitä rullaamaan ja saatiin hyviä paritreenejä myös alle ennen ensimmäisiä kilpailuja.

Kisaan lähdettiin odottavaisin tunnelmin ja saatiin myös etua kun Dura pääsi nyt 1. kopista lähtemään. Oli myös ilo huomata, että hitaasta lähdöstä huolimatta Dura uskalsi ohittaa kilpakumppanin kaarteessa. Dura mielestäni tarvitseekin rohkeutta ja lisää hyviä kokemuksia näistä väljistä kilpailulähdöistä, turhia riskejä ja törmäyksiä Dura välttelee mikä toisaalta ihan hyvä asia. Koen, että Dura on vielä hiomaton timantti. 💎

Miten aikanaan Dura valikoitui sinulle ja millainen se on kotioloissa ja treenatessa?
Dura tuli minulle 10kk ikäisenä Beevale kasvattajalta hieman sattumustenkin kautta, kun Galgomme jäi ilman koirakaveria. Tällöin tärkein kriteeri oli koira joka sopisi lapsiperheen arkeen ja sen paikan Dura onkin täyttänyt täydellisesti.

Olin haaveillut kyllä omasta greysta ja mahdollisesta kisakoirasta jo useamman vuoden ja Dura on täyttänyt nekin saappaat hienosti. Dura on kaikkien kaveri ja kotioloissa rauhallinen, kuin ihmisen mieli. Osaa hän kyllä pitää puoliansakin koiralaumassa. Dura tykkää juosta lelun kanssa ja radalla vieheestä syttyy kovasti. Turhia ei kuitenkaan viitsi rehkiä arjessa ellei joku ole innostamassa. Ratakoulutus sujui melko mutkitta hänen kanssaan.

Dura juoksi soolonsa viime vuonna, mutta vielä tuolloin se ei kuitenkaan aloittanut kilpailemista. Nartuilla kiima saattaakin olla syynä  kauden katkeamiseen. Onko teillä kiimat vaikuttaneet millä tavalla treenaamiseen ja kilpailemiseen?
Duralla tosiaan alkoi kiima heti soolokokeen jälkeen ja kausi tyssäsi tuolloin siihen. Valeraskaana Dura on melko perässä raahusteleva ja saanut tällöin oman mielensä mukaan liikkua sen minkä huvittaa, tällöin ei olla treenattu viehejuttuja.

Millaisia suunnitelmia teillä on vielä loppu kaudelle?
Toivoisin jos SM-kisoissa nousisi meille sijoituslähtö 480m matkalle. Uskon Duran olevan vahvimmillaan keskimatkalla sukunsakin puolesta ja vauhtikaan ei hänellä yleensä hyydy kunhan kunto on kohdillaan. Loppukauden kilpailuja vielä joudutaan miettimään myös työkalenterin puolesta. Dura on tykännyt Turun radasta enemmän joten toivottavasti sinne vielä päästään.

Haluatko lähettää terveisiä kanssaharrastajille, kilpailemista miettiville tai vaikka kilpailujen järjestäjille?
Kiitos mukavista kuluneista kilpailupäivistä sekä järjestäjille, että muille harrastajille. Kilpailuissa on ollut aina mukava tunnelma ja kiva päästä tutustumaan muihin sekä vaihtamaan kuulumisia. Kiitos myös Riikka Huomanille mahdollisuudesta Duran kanssa ja kultaakin arvokkaammista neuvoista matkamme varrella ensimmäisen kilpurin kanssa.

Onnea vielä kerran Hertta ja Dura!

 

Vastaukset Hertta Talja
Kysymykset Jonna Paronen
Kuva Taru Lehtonen