Ilmoittautuminen, kilpailulisenssi ja osallistumismaksut

 

Osallistumismaksu, poisjäännit ja toimihenkilöiden koirat

Osallistumismaksut kaudella 2017

Kilpailujen osallistumismaksut löytyvät kilpailukohtaisista tiedoista kilpailukutsusta, netti ilmoittautumislomakkeesta sekä www.grl.fi.

Osallistumismaksut maksetaan GRL:n tilille kilpailukohtaisilla viitetiedoilla (www.grl.fi -> Kilpaileminen/Kilpailun Osallistumismaksu) ennen kilpailupäivää. GRL tilittää järjestäjälle kuuluvan osuuden ja palkintojen maksusta vastaa kilpailun järjestäjä. Kaudella 2017 on osallistumismaksut mahdollista maksaa entiseen tapaan kilpailupaikalla mutta GRL suosittelee  käytettäväksi tilisiirtoa osallistumismaksujen maksamiseen. Kilpailupäivänä juostavat muut kuin kilpailusuoritukset maksetaan järjestäjän ohjeistuksen mukaisesti kilpailupaikalla.

POISJÄÄNNISTÄ TULEE AINA ILMOITTAA VIIPYMÄTTÄ KILPAILUNJOHTAJALLE.

Ongelmatilanteissa ota rohkeasti yhteyttä  kyseisen päivän kilpailunjohtajaan.

Nolla-, soolo/harjoituskoirat ilmoitetaan vain kilpailujohtajalle

keskiviikkoon kello 20.00 mennessä.

Toimihenkilöiden koirien etuajo-oikeus

Varmistaaksemme, että kisat saataisiin alkamaan ajoissa, sovellamme kaudella 2017 tiettyjen toimihenkilöiden etuajo-oikeutta toimisto-, punnitus- ja ell-jonoissa. Etu- ajo-oikeus koskee niitä toimihenkilöitä, joiden työpanosta tarvitaan merkittävässä määrin ennen kilpailujen alkua ja joilla ei ole henkilöä, joka voisi hoitaa em. asiat hänen puolestaan. Käytännössä etuajo-oikeus koskee esim. toimistohenkilöitä, maalikamerahenkilöstöä ja radan huoltohenkilöitä.

Ilmoittautuminen

ILMOITTAUTUMINEN KAUDEN 2017 KILPAILUIHIN

Ilmoittautuminen kilpailuihin, soolokokeeseen ,trialjuoksuun sekä virallisiin harjoituksiin tapahtuu ensisijaisesti sähköisellä lomakkeella  ja toissijaisesti puhelimitse.

  1. Sähköinen lomake aukeaa www.grl.fi edellisen kilpailun päivänä klo 18.00 ja sulkeutuu ilmoittautumisajan päättyessä.

www.grl.fi -> Kilpaileminen -> Kilpailuun ilmoittautuminen

  1. Maanantaisin klo 18.00-20.00 (poikkeuksena kahden kilpailupäivän viikonloput, näiden ilmoittautumisajankohdat ilmoitetaan kilpailukohtaisissa tiedoissa).

Puhelin: 044-299 5733

Huom! Netti-ilmoittautumisesta tulee aina kopio ilmoittautumisen yhteydessä annettuun sähköpostiosoitteeseen jossa on ilmoittautumisessa annetut tiedot. Jos sitä ei tule, muista varmistaa ilmoittautuminen puhelimitse puhelin ilmoittautumisen aikana.

GRL suosittelee kilpailuihin ilmoittautumisen tekemistä sähköisen lomakkeen kautta, vielä kaudella 2017 myös puhelin ilmoittautuminen on mahdollista. Tulevaisuudessa ilmoittautuminen tehdään ainoastaan sähköisellä lomakkeella.

Koppitoive (sisä-keski-ulko) muutos voidaan tehdä puhelin tai netti ilmoittautumisen yhteydessä. Koppitoiveen vaihtamisessa noudatetaan 8 vrk:n karenssiaikaa. Ilmoitus hetkellä koiralla tulee olla osallistumisoikeus kyseiseen kilpailuun.

Ilmoittautumisen yhteydessä annettavat tiedot

–    Ilmoittajan sähköpostiosoite (kopio netti ilmoittautumisesta)

–    Vastuullisen treenarin sähköpostiosoite ja puhelinnumero (kilpailua koskevat tiedotteet)

–    kilpailukirjan numero

–    Ensisijainen kilpailu

–    mahdolliset vaihtoehtoiset kilpailut

–    Koppitoiveen muutos

–    Mahdollisuus osallistua kilpailun toimihenkilö tehtäviin.

–    kilpailukutsussa voidaan pyytää myös muita tietoja, (viimeiset ajat, aikaisemmat suoritukset, jotka ovat edellytyksenä osallistumiselle).

Kilpailulisenssi

Kilpailulisenssi kaudella 2017

Lisenssi sisältää vahinkorahaston suojan kilpailu tapaturmien varalta. Lisenssi lunastetaan ennen koiran ensimmäistä kilpailua kyseisellä kaudella. Lisenssiä varten täytetään:

www.grl.fi->Kilpaileminen/Kilpailulisenssi sijaitseva lisenssi lomake koirakohtaisesti.

Lisenssiä varten lomakkeeseen tarvitaan seuraavat tiedot:

–    Kilpailukirjan numero

–    Valinta ruudusta kausi- vai kertalisenssi

–    Kerho jota koira edustaa

–    Vastuullisen treenarin täydellinen nimi, postiosoite, puhelinnumero ja sähköpostiosoite

Jokaiselle koiralle on oma viitenumero lisenssimaksuja varten ja lisenssin tulee olla maksettu GRL:n lisenssi tilille ennen koiran ensimmäistä kilpailua.

Koirakohtainen viitenumero ja tilinumero lisenssi maksua varten toimitetaan lomakkeessa annettuun sähköpostiosoitteeseen.

GRL suosittelee tulostamaan kilpailukirjan väliin kilpailuihin liittyvien maksujen kuitit tai tallentamaan sähköiset kuitit esim. puhelimeen jotta tarvittaessa on kilpailupaikalla osoittaa todistus maksusta.

Vielä kaudella 2017 on lisenssi mahdollista lunastaa myös kilpailupaikalla, mutta GRL suosittelee hankkimaan lisenssit käyttäen www.grl.fi löytyvää lomaketta ja tilisiirtoa.

Kilpailulisenssien hinnat vuonna 2017:

kausilisenssi = 20 EUR/koira

kertalisenssi = 7 EUR/koira/kerta,

neljännen (4) kertalisenssin oston jälkeen lisenssi muuttuu kausilisenssiksi.

Sääntöjä ja ohjeita

Info

Sääntöjen ja toimintatapojen osaaminen on jokaisen kilpailuttajan ja toimihenkilön omalla vastuulla. Huolehdi koirasi hyvinvoinnista ja käytöksestä parhaan taitosi mukaan ja ota aina muutkin huomioon.
Uusille harrastajille tiedoksi, että kisoihin tarvittavaa varustusta on myytävänä osalla kerhoista ja kasvattajista. Heidät tapaa tavaroineen kisojen lisäksi harjoituksista. Lisää ajankohtaista infoa heidän kotisivuillaan.
Ajankohtaiset aiheet ja kiireelliset ilmoitusasiat ovat luettavissa GRL:n internetsivuilta osoitteesta www.grl.fi. ja Facebookissa (Greyhound Racing Liitto ry) Tutustu sivuihin huolella. Ne sisältävät paljon tietoa kisaamisesta, tuloksista ja tulevista koitoksista. Sivujen Kilpailutiedotteet-osiossa kilpailunjohtajat ja muut vastuuhenkilöt ilmoittavat viime hetken muutoksista kisojen aikatauluissa, poisjäänneissä tai esim. lähtöjärjestyksissä. Sinne tulevat myös lähtölistat, jos päivityksessä tai muussa on ongelmia.
Ensimmäisenä kilpailupäivänä sinun tulee esittää tosite maksetusta GRL:n ja sen alaisen jäsenseuran jäsenmaksusta. Muutoin et voi hoitaa koirasi muita maksuja tai osallistua kisaan.
Pentujen koulutus tai muu pidempiaikainen harjoittelu on syytä tehdä kokonaan kisojen ulkopuolella esimerkiksi harjoitusiltoina. Järjestävillä kerhoilla on oikeus rajata kilpailujen yhteydessä juostavien harjoituslähtöjen määrää.

Tutustu kilpailusääntöihin
Ilmoittaessasi koirasi koejuoksuihin tai kilpailuihin kilpailette liiton sääntöjen alaisuudessa.

Rokotukset

Rokotusvaatimukset GRL:n alaiseen kilpailuun osallistuvalle koiralle
Koirasta, joka tulee eläinlääkärin tarkastukseen, on ensimmäisenä osallistumispäivänä esitettävä rokotustodistus josta käy ilmi viimeisimmät koiran saamat rokotukset päivämäärineen sekä niiden voimassaoloajat. Saadakseen osallistua GRL:n alaisiin kilpailuihin koiran täytyy olla rokotettu koiran penikkatautia, tarttuvaa maksatulehdusta, parvovirusta ja raivotautia vastaan.Viimeisimmistä rokotuksista tulee olla kulunut vähintään 10 vuorokautta.

Koiralla on suositeltavaa olla vähintään seuraavat perusrokotukset:
1) Kaksi (2) rokotusta koiran penikkatautia, tarttuvaa maksa- tulehdusta ja parvovirusta vastaan. Nämä kaksi rokotusta on suositeltavaa antaa noin neljän (4) viikon välein. (Kolmois- tai nelosrokotteet). Jos koira on saanut nämä perusrokotukset pentuna (yleensä noin 12 ja 16 viikon iässä), on suositeltavaa, että se saa seuraavan tehosterokotuksen 1 vuoden iässä.
JA
2) Yksi (1) rokotus raivotautia vastaan. (Rabiesrokote). Jos koira on saanut pentuna (noin 16 vkon iässä) raivotautirokotteen, on suositeltavaa, että se saa ensimmäisen tehosterokotuksen 1 vuoden iässä. Koiran saamasta ensimmäisestä raivotautirokotuksesta tulee olla kulunut vähintään 30 vrk ennen kuin se saa osallistua kilpailuihin.
Koiran rokotukset ovat voimassa käytetyn rokotteen valmisteyhteenvedossa mainitun immuniteetin keston ajan:

1) Penikkatauti, tarttuva maksatulehdus ja parvovirus: yleisimmin 3 vuoden ajan
2) Raivotauti: 2 tai 3 vuoden ajan, käytetystä valmisteesta riippuen

Rokottamisen aiheuttama kilpailukarenssi: Rokotuksen annon jälkeen koira ei saa 10 vuorokauden sisällä osallistua kilpailuihin koska rokottaminen voi aiheuttaa koiralle ohimenevän kuumereaktion, väsymystä sekä pistoskohdan kipua. Ei ole muutoinkaan suositeltavaa rasittaa koiraa rokotusten jälkeisten muutaman päivän aikana. Yllämainittujen vähimmäisrokotusten lisäksi on suositeltavaa, että koirat rokotetaan myös kennelyskää vastaan joko käyttäen nelosrokotetta (parainfluenssa) ja/tai rokotetta parainfluenssaviruksen lisäksi Bordetella bronchiseptica- bakteeria vastaan. Näiden rokotteiden valmistajien ilmoittama voimassaoloaika on 1 vuosi.
On suositeltavaa, että kilpailevat koirat rokotetaan talvikauden aikana jolloin koira saa heti kauden alussa tietokantaan R-merkinnän. R-merkintä tarkoittaa, että koiran rokotukset ovat voimassa koko kuluvan kilpailukauden ajan eikä rokotustodistusta tarvitse esittää kuin kerran kauden alussa. Jos koiran rokotusten voimassaoloaika menee umpeen kesken kilpailukauden, koira ei saa R-merkintää tietokantaan ja siitä on esitettävä rokotustodistus joka kilpailupäivä siihen asti kunnes rokotukset on uusittu.

Kilpailukirja

Kilpailukirja /Kilpailukirjakansio

Kilpailukirja / Kilpailukirjakansio on dokumentti jonka koiran omistaja saa haltuunsa. Tulostietosivulle merkitään virallisia koirakohtaisia suoritustietoja Greyhound Racing- kilpailuista koko siltä ajalta, jolloin koira on kilpailuikäinen. Koira, jolla on SVKL:n kilpailukirja ja vähintään yksi hyväksytty kilpailustartti, on oikeutettu saamaan kilpailuoikeuden GRL:n alaisiin kilpailuihin. Tässä tapauksessa riittää, että täytetty kilpailukirja-anomus ja kopio SVKL:n kirjasta lähetetään ko. rodun kilpailukirjojen kirjoittajalle.

Kilpailuoikeuden saamiseen tarvittavat asiakirjat ovat
1. koejuoksupöytäkirja, jossa tieto hyväksytystä soolokoejuoksusta
2. kopio asiakirjasta (-kirjoista), josta käy ilmi koiran polveutuminen, tunnistemerkintä sekä omistussuhde (Vuoden 2012 alusta lähtien Suomessa syntyneillä greyhoundeilla SGK:n kantakirjaustodistus sekä omistajatodistus)

Koiran juostua hyväksytyn soolokokeen virallisena harjoitus- tai kilpailupäivänä voi koejuoksupöytäkirjan jättää kilpailutoimistoon edelleen toimitettavaksi. Harjoitusiltana hyväksytysti juostun soolokokeen jälkeen täytetty koejuoksupöytäkirja jätetään kokeen tuomaroineelle GRL:n tuomarille.

Jäsenmaksut ja yhteystiedot

Jäsen- ja kilpailumaksut:
Osallistumis- ja ilmoittautumisoikeus GRL:n alaiseen kilpailuun edellyttää, että tietokannassa koiran vastuuhenkilöksi (=treenari) merkitty on maksanut GRL:n ja jonkin sen jäsenkerhon jäsenmaksun kyseiseltä vuodelta ja kaikki muut sääntöjen edellyttämät maksuvelvoitteet on koiran ja vastuuhenkilön osalta suoritettu. Tämä koskee myös koiran tosiasiallista vastuuhenkilöä jos tämä on tosiasiallisesti muu kuin tietokantaan merkitty henkilö ja tämän tarkoituksena on ollut kiertää sääntöjä ja niiden velvoitteita. Jos maksun laiminlyönti havaitaan koiran jo osallistuttua johonkin kilpailuun, menettää koira sijoituksensa tässä kilpailussa, tämän palkinnot, tittelit ja ansaitsemansa vuoden koirapisteet. Osallistumis- ja ilmoittautumisoikeus palautetaan kilpailuttajan maksettua maksamatta olleet maksut.

Tietojen ajantasallapitämisvelvoite:
Jokainen kasvattaja, koiran omistaja ja treenari velvoitetaan pitämään GRL:n tietokannassa olevat yhteystietonsa ja koiriensa tiedot ajantasalla. Tietojen muuttuessa on varmistettava tietokannan tietojen oikeellisuus ja korjautettava virheelliset tiedot viipymättä. (Ilmoita kaikkien koirien nimet joita muutos koskee jasensihteeri@grl.fi). Tietokannassa tulee olla koiran nimi, vanhempien nimet, kantakirjanumero, mikrosirun numero, sukupuoli, väri, kasvattaja, koiran edustama seura ja osoite, jossa koira vakituisesti oleilee.  Omistajasta ja treenarista tulee mainita ainakin täydellinen nimi, osoite, sähköpostiosoite ja puhelinnumero. Laiminlyönneistä GRL:n hallitus voi antaa ao. henkilölle  huomautuksen tai laiminlyönnin  jatkuessa määräaikaisen kilpailukiellon.

Ilmoittaja:

Koiran kilpailuun ilmoittanut, treenari tai muu esim. sopimuksen tai valtakirjan nojalla kyseisen koiran kilpailuun ilmoittamiseen oikeutettu henkilö

Kilpailuun ilmoittautunut:

Ilmoittajan kyseiseen kilpailuun  ilmoittautumisajan  puitteissa ilmoittama, kilpailukelpoinen  ja kilpailun sääntöjen ehtojen mukaan osallistumiseen oikeutettu koira, jolla on tosiasiallinen mahdollisuus ja tarkoitus  osallistua kyseiseen kilpailuun.

Vilpillinen iIlmoittautuminen:

Ilmoittajan ilmoittaessa koiran kilpailuun ilman tosiasiallista mahdollisuutta tai tarkoitusta osallistua kyseiseen kilpailuun, syyllistyy vilpilliseen ilmoittamiseen.  Rikkomuksesta GRL:n hallitus voi antaa huomautuksen  tai määräaikaisen kilpailukiellon.

Kilpailupäivän rutiineja

Ilmoittautuminen ja eläinlääkärin tarkastus

Saapuminen kilpailupaikalle
Ellei kilpailukutsussa anneta muuta ohjetta, koira on ilmoitettava kilpailupaikalla vähintään (1) tuntia ennen kilpailukutsussa ilmoitettua kilpailujen alkamisaikaa. Tämän määräajan jälkeen ilmoittautuneista koirista on perittävä (2) kaksinkertainen ilmoittautumismaksu. Mikäli koira ilmoittautuu myöhemmin kuin puoli tuntia ennen ilmoitettua kilpailun alkamisaikaa, se suljetaan pois kilpailusta.

Ilmoittautuminen kilpailupaikalla
Välittömästi kilpailupaikalle tultua on koiran kilpailukirja tai kilpailukirja kansion tulossivu tai soolokoejuoksu pöytäkirja jätettävä kilpailupaikalla ohjeistettuun paikkaan (esim. toimisto tai maali) ja koirasta on suoritettava kilpailumaksu jos sitä ei ole etukäteen maksettu. Jos kilpailumaksut sekä lisenssi on maksettu etukäteen tilisiirrolla koira ilmoitetaan paikalla olevaksi eläinlääkärin avustajalle tarkastuksen yhteydessä. Toimistosta voidaan jakaa erillisohjeita, mikäli päivän lähtöjen esittelyssä tai palkintojen jaossa noudatetaan erityiskäytäntöjä sekä ilmoittaa, mistä koirista on tarkoitus kerätä doping-näytteitä tms.

Punnitus ja eläinlääkärintarkastus
Eläinlääkärin tarkastukseen ja punnitukseen tulevilla koirilla tulee olla kuonokopat päässään. Punnituksen yhteydessä tuomari voi tarkastaa kuonokopan kunnon ja sopivuuden. Kaikkien kopista juoksevien koirien on tultava eläinlääkärin tarkastukseen. Koira on tuotava punnitukseen ja eläinlääkärin tarkastukseen viimeistään 30 minuuttia ennen ensimmäisen kilpailulähdön alkua. Samana kilpailupäivänä juostavien 2-kierroksisten whippet kilpailujen finaalilähdön eläinlääkäritarkastus 1 h ennen ko lähtöä. Kaikki kilpailuissa loukkaantuneet tai vammautuneet koirat tai niiden epäilyt, kaatuneet sekä hylkäyksen (sekä diskauksen että 0-sijoituksen) saaneet tulee tuoda välittömästi lähdön jälkeen rataeläinlääkärille uusintatarkastukseen.

Kilpailulähtö

Lähtöesittely

Lähdön kellonaika on käsiohjelmassa ja esittely alkaa n.5 minuuttia ennen sitä. Koirat kutsutaan radalle kilpailumanttelien numeroiden osoittamassa järjestyksessä, jonka tulee säilyä koko esittelyn ajan.
Esittelyssä koiran tulee olla yleisön puolella esittelijää, talutushihnan on oltava tarpeeksi lyhyt ja koirien välimatkojen riittävän suuria, jotta kaikki koirat voidaan esitellä mahdollisimman häiriöttömästi. Esiteltävänä on koira kerrallaan esim. esittelykorokkeella/muulla esittelyalustalla ja muut odottavat osoitetussa paikassa esim. kaarteessa omaa vuoroaan.
Koiraa tulee käsitellä asiallisesti. Esittelijöiden tulee pyrkiä toimimaan siten, että esiteltävä ja/tai muut koirat pysyvät mahdollisimman rauhallisina. Koiran kilpailuttajalla on oltava kilpailumanttelia osoittava vaate/liivi.

Kilpailuvarustuksen tarkastus ennen kopitusta

Tuomariston edustaja tarkastaa koirien kilpailuvarustuksen kunnon ja niiden kiinnitykset ennen kopitusta. Lähettäjä antaa tarvittaessa ohjeita esim. käsiohjelmasta poikkeavasta koppijärjestyksestä. Huom. varustuksen puutteellisen kunnon tai osittaisen puuttumisen seurauksena voi olla lähdöstä sulkeminen.

Kopitus

Kopitus tapahtuu lähettäjän ohjeiden mukaan kahdessa vaiheessa; ensin kopit 1, 3 ja 5 sen jälkeen 2, 4 ja 6. Koiralle on mahdollista tuomita 0-sijoitus esim. kopituksen tahallisesta viivyttelystä tai muusta lähdön häiritsemisestä. Koiran kiihottaminen sanallisesti, huudoilla, kehotuksilla tms. on kielletty.

Palkintojen jako/voittaja esittely

Lähtövoittajat saavat voittajapalkinnon maalisuoralla tai erillisellä palkitsemis alueella suoraan yleisön edessä välittömästi lähdön jälkeen, mahdollisten muiden palkintojen jakamisesta järjestäjä antaa ohjeistuksen kilpailun tiedoissa. Koko lähdön palkitsemisesta yleisön edessä ilmoitetaan erikseen (mm. arvokilpailujen finaalit). Kuonokoppia on pidettävä sellaisissa palkintojenjaoissa, joissa on useita koiria samanaikaisesti. Ratakohtaisista käytännöistä järjestäjä voi jakaa kilpailijoille kirjalliset ohjeet ilmoittautumisen yhteydessä.

Rahapalkinnot maksetaan kilpailun järjestäjän toimesta pankkitilille. Rahapalkintosijoille yltäneiden koirien vastuuhenkilöiden on ilmoitettava kilpailun jälkeen kilpailunjohtajalle sähköpostilla palkintojen maksua varten tarvittavat tiedot (koiran nimi ja kantakirjanumero, omistajan nimi ja osoitetiedot sekä iban tilinumero).

HUOM, Kilpailuista saatavat palkintorahat tulee jokaisen ilmoittaa itse verottajalle omassa veroilmoituksessa.

Ääriolosuhteet

Ääriolosuhteilla tarkoitetaan esimerkiksi poikkeavaa lämpötilaa, kosteutta tai vesisadetta. Kilpailunjohtaja velvoitetaan tarkistamaan 48 tuntia ennen kilpailujen alkamista sääennusteista ja sadekartoista sääolosuhteet poikkeavien olosuhteiden osalta.

Lämpötilarajat ovat + 25 C ja +3 C.

Mikäli olosuhde-ennuste rajoista täyttyy kilpailunjohtaja on velvoitettu ryhtymään tarvittaviin toimenpiteisiin.

Kilpailujen peruuntumisesta tai alkamisajan siirtämisestä on mahdollisuuksien mukaan ilmoitettava kilpailuttajille 24 h ennen kilpailupäivän läsnäolopakon alkamista (esim. klo 13).

Kilpailunjohtaja tiedottaa mahdollisista muutoksista liiton kotisivuilla www.grl.fi->kilpailut->Kilpailu tiedotteet, myös ilmoittautumisen yhteydessä annettuun sähköpostiosoitteeseen voidaan lähettää kilpailuun liittyviä tiedotteita. Jos ääriolosuhteet ja erityistilanteet ovat kilpailunjohdon tiedossa vasta alle 24h ennen kilpailupäivän läsnäolopakon alkamista, toimitaan kilpailusääntöjen kohdan 2.7 mukaisesti.
Kilpailun järjestäjää suositellaan ohjaamaan ääriolosuhteissa autojen pysäköintiä niin, että ilmastointia auton viilennykseen käyttävät ohjattaisiin yhteen paikkaan jotta pakokaasut eivät haittaisi ilman ilmastointia olevia.

Poisjäänti

Kilpailuun ilmoitetun koiran poisjäänti
Treenarilla ja omistajalla on aina ilmoittamisvelvollisuus, mikäli kilpailuun ilmoitettu koira estyy kilpailemasta. Poisjäännit ilmoitetaan kilpailunjohtajalle välittömästi esteen ilmaannuttua. Kilpailunjohtajien yhteystiedot löytyvät ko. kilpailupäivän kohdalta. (= Tiedustelut) Ilmoittaminen on tehtävä mahdollisimman aikaisin, jotta mm. käsiohjelmatiedot pysyisivät ajantasalla. Ilmoitetun koiran poisjäänti on aiheellinen, mikäli poisjääntiin on olemassa hyväksyttävä syy (=hyväksytty poisjäänti). Silloin ei tarvitse maksaa kyseisen kilpailupäivän ilmoittautumismaksua, ilmoittautumismaksu palautetaan. Eläinlääkärimaksua ei palauteta, mikäli syy todetaan vasta rataeläinlääkärin tarkastuksessa.

Hyväksyttäviksi syiksi ilmoitetun koiran poisjääntiin katsotaan:

1. koiran terveydentilasta johtuvat syyt:
■ koiran sairastuminen tai loukkaantuminen vaatii eläinlääkärin todistuksen.
■ sairauden/loukkaantumisen vaatima toipumisaika
(= eläinlääkärin määräämä sairausloma, koiraa hoitavan laillistetun eläinfysioterapeutin tms. todistus)
■ lääkityksen vaatima varoaika
■ kiima/valeraskaus
2. muut koirasta johtuvat syyt :
■ koira hylätään (= diskaus/0-sijoitus), ja se on jo ilmoitettu seuraavaankin kilpailuun
3. muita hyväksyttäviä syitä, joista kilpailunjohtaja voi antaa luvan poisjääntiin, ovat mm:
■ kilpailuttajan oma tai hänen perheenjäsenensä vakava, äkillinen sairastuminen tms.
■ kilpailuttajan kulkuvälineen äkillinen rikkoutuminen tai vastaava.
Aiheeton poisjäänti
Poisjäännit, joihin ei ole hyväksyttävää syytä tai jätetään ilmoittamatta, ovat aiheettomia = koira menettää aina ilmoittautumismaksun järjestäjälle, eikä koiraa voida ilmoittaa seuraavaan kilpailuun ennenkuin tämä maksu on todisteellisesti suoritettu.
Myöskin poisjäännit, joiden syy on hyväksyttävä, mutta joista ei ole asianmukaisesti ilmoitettu kilpailunjohtajalle tulkitaan aiheettomiksi. Epäselvyyksien välttämiseksi tulisi aina kun mahdollista hankkia eläinlääkärintodistus. Toistuvista aiheettomista poisjäänneistä on seuraamuksia määräaikainen kilpailukielto.

Epäselvyydet

Mikäli kilpailemista koskevissa ohjeistoissa on puutteita tai haluat tarkennuksia joihinkin  kilpailemiseen liittyviin yksityiskohtiin, ota yhteyttä GRL:n hallitukseen.

Trial ja harjoitusjuoksu kilpailupäivänä

TRIAL on myös yksilösuorituksena luokiteltava kilpailulähtö. Trialin ensisijainen tarkoitus on päivittää koiran luokka sille tasolle kuin se sillä hetkellä on. Tämä on siis tarpeen kun koira on tuotu maahan tai ollut tauolla (yli 5 viikkoa) esim. loukkaantumisen, kiiman, talvitauon tai muun syyn vuoksi. Myös nuoren koiran trial-suoritukset eri matkoilla ja rataan tutustuen ovat ymmärrettäviä. Trial ei ole ”varma harjoitusjuoksu” tai varamatkanvaramatka. Sen tarkoitus ei siis ole saada koiralle sähköaika ja ratakierros, jos koiralla on jo ennestään kokemusta. Trialit kuormittavat kisapäivää ja järjestelmää turhaan, joten trialin juoksuttaminen on pystyttävä ymmärrettävästi perustelemaan jos edellä mainitut päivitystarpeet koiran tasossa eivät täyty. Kilpailunjohtaja ja päätuomari päättävät yhdessä Trial-juoksun tarpeellisuudesta. Trial juostaan täydessä kilpailuvarustuksessa ja tarvittaessa (tuonti) koira voidaan myös tunnistaa ennen lähtöä.
YKSILÖSUORITUSTEN LUOKITTELU
Sekä trial, että soolokoe luokitellaan ja niistä jää merkintä koiran tuloksiin. Näistä yksilösuorituksista saatu luokka on voimassa enintään 3 kalenterikuukautta ja vaikuttaa vain kyseessä olevan matkan luokkaan, ei neljän viimeisen lähdön muodostamaan rivistöön, jolla määrätään koiran paikka kyseessä olevan luokkaryhmän sisällä. Trialin jälkeisen lähdön luokitteluperuste on trialista saatu luokka, ei edel- listen keskiarvo. Seuraava kilpailulähtö korvaa trial-luokan. Trial-juoksuun voi osallistua kilpailukelpoinen  tai hyväksytyn soolokoejuoksun suorittanut koira. Luokiteltavat lähdöt vaativat aina eläinlääkärin tarkastuksen.

NOLLAKOIRAT ovat ensisijaisesti harjoituskoiria laitteiston testaukseen. Trial- tai soolokokeet  voidaan juosta myös ns. nollalähtöinä, jos ao matkalle ei ole saatavissa harjoituskoiraa. Kilpailunjohtajan velvollisuus on kertoa koiran treenarlle mahdollisuudesta laitteiston toiminnan häiriöön. Nollakoiria (0) voi olla maksimissaan yksi (1) per matka (esim. 280m, 350m ja 480m). Kilpailunjohtajalla  on ilmoitusvelvollisuus treenarille 2 vuorokautta  ennen kilpailujen alkamisaikaa, jos trial- tai soolokoira laitetaan 0-koiraksi. Tällöin kilpailuttajalla on oikeus jättää koiransa pois trialista tai soolosta.

HARJOITUSJUOKSUJEN ajankohdasta, määrästä ja keskinäisestä järjestyksestä päättää järjestävä kerho ja kilpailunjohtaja. Normaalin kilpailumatkan  kopista lähtevät koirat käyvät eläinlääkärin tarkastuksessa ja noudattavat kilpailusäännöstöä paikallaolon suhteen.

HANDSLIPIT ilmoitetaan myös kilpailunjohtajalle kilpailuviikon keskiviikkona klo 20 mennessä. Näiden  koirien ei ole välttämätöntä käydä eläinlääkärissä.

KILPAILUNJOHTO VELVOITETAAN TRIAL,- SOOLO-JA HARJOITUSJUOKSUJEN SUHTEEN HOITAMAAN SEURAAVAA:

– Trial ja soolokoe koirat tulee mainita lähtöjärjestyksineen samaan aikaan kuin muutkin  viralliset  kilpailulähdöt.

– Ilmoittamaan  harjoitus  ja handslip koirien lähtöjärjestyksen vähintään vuorokautta  ennen kilpailupäivää

– Ilmoittamaan kaikille kopista lähteville ko matkalta sähköinen aika.

Lähtökoppeihin sijoittaminen ja jatkoonpääsy

 

Koppitoive

Tietokone arpoo sähköisesti satunnaislukuarvonnalla koiralle arvontanumeron, jossa ne sijoitetaan toivomus listansa mukaiseen koppiin siten, että ensimmäiseksi arvottu koira pääsee aina toivomaansa koppiin.

Koiran koppitoive ilmoitetaan joko “sisä”, “keski”, “ulko” tai “ei toivetta”. Koirat sijoitetaan koppeihin niin, että ensin sijoitetaan widerit arvontanumeron mukaisessa järjestyksessä 6-kopista sisäänpäin, sitten railerit kopista 1 ulospäin, sitten sisäkopinkoirat arvontanumeron mukaisessa järjestyksessä 1-kopista ulospäin, seuraavaksi ulkokopinkoirat arvontanumeron mukaisessa järjestyksessä 6-kopista sisäänpäin ja viimeiseksi sijoitetaan vapaiksi jääneisiin koppeihin koirat, joilla ei ole koppitoivetta, arvontanumeron mukaan järjestyksessä 3-4-2-5-1-6.
Järjestelmä estää sisäkopin koirien joutumisen keskikopin koiran ulkopuolelle ja päinvastoin ulkokopin koiran joutumisen keskikopin koiran sisäpuolelle.

Koppitoiveen ilmoittaminen

Koppitoiveet voi ilmoittaa kirjallisesti tai ilmoittautumisen yhteydessä puhelimitse. Koppitoive  on voimassa saavuttuaan ilmoitusten vastaanottajalle, kunnes sitä muutetaan.

Koppitoiveen voi antaa vain koiranomistaja  tai kilpailuttaja, jolle koiran kilpailuttaminen on erikseen siirretty. Koppitoiveen vaihtamisen välillä noudatetaan 8 vrk:n karenssiaikaa.

Jos  koppitoive halutaan vaihtaa seuraavaan kilpailuun, on muutos ilmoitettava  ENNEN  kuin koira ilmoitetaan ko. kilpailuun.

Koppitoiveen muutos on voimassa sen kirjaamista  seuraavasta ilmoittautumisesta  alkaen”. Koppitoivetta ei voi vaihtaa kesken kilpailun.

Erityistilanteet

Koppitoive erityistilanteissa

Wider-tarkkailuun ilmoitetut koirat

1) koirat sijoitetaan lähtemään keskimmäisistä kopeista
2) wider-tarkkailu tapahtuu sijoituslähdöissä
3) koirasta tulee pysyvästi wider kahden puoltavan tarkkailujuoksun jälkeen
4) koiran hakemisesta wider-tarkkailuun on tiedotettava ilmoittautumisen yhteydessä, sillä se vaikuttaa lähdön koppiarvontaan.

Railer-tarkkailuun ilmoitetut koirat

1) koirat sijoitetaan lähtemään keskimmäisistä kopeista

2) Railer-tarkkailu tapahtuu sijoituslähdöissä, ryhmä harjoituksessa kilpailu- tai harjoituspäivinä, missä on paikalla grl:n hyväksymä päätuomari.

3) koirasta tulee pysyvästi railer kahden puoltavan tarkkailujuoksun jälkeen

4) koiran hakemisesta railer-tarkkailuun on tiedotettava ilmoittautumisen yhteydessä, sillä se vaikuttaa lähdön koppiarvontaan.

Esimerkki (railer ei mukana)

Kuuden koiran lähtö, jossa yksi wider, kaksi sisäkoppi-, yksi ulkokoppi- ja yksi keskikoppitoiveen omaavaa koiraa, sekä yksi koira, joka ei ole ilmoittanut koppitoivettaan.

– Ensimmäisessä vaiheessa sijoitetaan widerit: koira A saa kopin 6.
– Toisessa vaiheessa sijoitetaan sisäkopin koirat arvontanumeron mukaisessa järjestyksessä 1-kopista ulospäin: koira B saa pienemmällä arvontanumerolla kopin 1 ja koira C kopin 2
– Kolmannessa vaiheessa sijoitetaan ulkokopin koirat 6-kopista sisäänpäin: koira E saa kopin 5
– Neljännessä vaiheessa sijoitetaan keskikopin koirat koppeihin järjestyksessä 3-4-2-5-1-6: koira D saa kopin 3 Lopuksi sijoitetaan koirat, joilla ei ole koppitoivetta.

Jatkoonpääsykaavio (esimerkki)

Alku(väli)erien  jälkeen koirat listataan ensiksi sijoituksen ja toiseksi alku(väli)eräajan perusteella. Jos sekä sijoitus että aika ovat samat, käytetään ko kilpailupäivän arvontanumeroa näiden koirien kohdalla.

Listatut koirat jaetaan jatkoeriin siksak-menetelmällä.

Listatuista koirista jatkoon päässeet jaetaan kahteen välierään sik-sak-mallin mukaisesti.
Sik-sak-kaavio

SGK – Suomalainen Greyhoundien KantakirjaKanta

Suomessa syntynyt

Greyhound Racing Liitto ry (GRL) edellyttää, että suomalaisen greyhoundin tulee olla kantakirjattu SGK:an, ennen kuin sille voidaan myöntää GRL:n kilpailukirja ja rekisteröidä se kilpakoiraksi.

Kilpailukirja on osa uusittua kilpailukirjakansiota, joka sisältää koiran kantakirjaustodistuksen, kilpailujen tulossivut, omistajatodistuksen sekä omistajanmuutoslomakkeen.

Kantakirja  on perustettu 1990.  Sen tehtävänä  on kerätä jalostuksellisesti  arvokasta  tietoa suomalaisista greyhoundeista.

 

SUOMESSA SYNTYNYT GREYHOUND

Kasvattajan pitää olla GRL:n jäsen, jotta hän voi kantakirjata pentueen SGK:n. Kantakirjauslomake löytyy GRL:n nettisivuilta: SGK -Kantakirjauslomakkeet. Lomakkeeseen täytetään kasvattajan tiedot, pentueen astutus- ja syntymäaika sekä pentueen vanhemmat sekä kolmipolvinen sukutaulu, pentueen koko ja lyhyt selostus synnytyksen kulusta. Pentuetietoihin: koiran nimi, tunnistetiedot, sekä osallistuuko koira 3-vuotiaiden Grand Prix-kilpailuun. Omistajan tiedot eivät ole välttämättömät mikäli pentua ei ole kantakirjaushetkellä myyty. Tässä tapauksessa omistajatiedot voidaan lisätä koiran tietoihin myöhemmin ilman lisämaksua.

Kantakirjaaja kantakirjaa ilmoitetut pennut Suomalaiseen Greyhoundien Kantakirjaan (SGK) ja lähettää jokaisesta pennusta kasvattajalle kilpailukirjakansion, joka sisältää koiran kantakirjaustodistuksen, omistajatodistuksen ja omistajamuutoslomakkeen. Lisäksi kantakirjaaja lähettää kasvattajalle tiedotteen, jossa kerrotaan että koira on kantakirjattu. Kasvattaja jakaa pentujensa kilpailukirjakansion uusille omistajille. Kilpailukirjakansiot toimitetaan kasvattajalle kolmen viikon kuluessa kantakirjauslomakkeen saapumisesta kantakirjaajalle. Kantakirjaus  sekä mahdolliset postitusmaksut tulee olla maksettuna Greyhound  Racing Liiton tilille ennen kilpailukirjakansioiden toimittamista. Kilpailukirjakansiot toimitetaan postipakettina tai muuten kantakirjaajan kanssa sovitulla tavalla, jolloin kasvattaja kuittaa kilpailukirjat vastaanotetuksi.

Kantakirjausmaksut:

18€ pentu, jonka ikä on alle 4 kalenterikuukautta, (CGRC:n säännöissä) 33€ pentu, jonka ikä on yli 4 kalenterikuukautta kuitenkin alle 6 kalenterikuukautta. 63€ pentu, jonka ikä on 6 kalenterikuukautta tai yli, tällöin on pyydettävä erikoislupa GRL:n hallitukselta myöhäistä kantakirjausta varten.

Jokainen kantakirjattu Suomessa syntynyt greyhound saa oman tunnusnumeron, sekä kirjaimen, joka osoittaa koiran syntymävuotta. Tunnusnumero on kantakirjatuilla koirilla sama kuin kilpailukirjan numero.

Tuontikoira

TUONTIGREYHOUND

Tuontigreyhoundista täytetään TUONTIKOIRAILMOITUS-lomake (+liite), joka löytyy GRL:n nettisivuilta: SGK-Kantakirjauslomakkeet. Asianmukaisesti täytetyn lomakkeen mukana kantakirjaajalle toimitetaan kopiot koiran EX- PORT PEDIGREE:stä ja koiran kilpailukirjasta kyseisestä tuontimaasta, jos koiralla on juostuja kilpailuja tuontimaassaan. Näiden asiapapereiden perusteella kantakirjaaja kantakirjaa koiran Suomalaiseen Greyhoundien Kantakirjaan, kolmen viikon kuluessa tuontikoirailmoitus-lomakkeen saapumisesta.

Kantakirjaaja lähettää kantakirjatusta koirasta kilpailukirjakansion omistajalle, joka sisältää koiran kantakirjaustodistuksen, omistajatodistuksen  ja omistajamuutoslomakkeen. Jokainen kantakirjattu tuontigreyhound saa oman tunnusnumeron ja kirjaimen, joka vastaa koiran kantakirjaus vuotta. Tunnusnumero on kantakirjatuilla koirilla sama kuin kilpailukirjan numero.

Kantakirjaus maksaa kilpailukirjamaksun 15€. Kantakirjaus sekä mahdolliset postitusmaksut tulee olla maksettuna Greyhound Racing Liiton tilille ennen kilpailukirjakansion toimittamista. Kilpailukirjakansio toimitetaan postipakettina tai muuten kantakirjaajan kanssa sovitulla tavalla, jolloin koiran omistaja kuittaa kilpailukirjan vastaanotetuksi.

Koiran nimen ja omistajan vaihto

KOIRAN NIMEN VAIHTAMINEN

Nimen voi vaihtaa vain kerran edellyttäen, että koiralla ei ole jälkeläisiä, eikä samannimistä koiraa ole kymmeneen vuoteen ollut kilpailuissa Suomessa. Koiran nimessä voi olla enintään 20 merkkiä välilyönnit mukaan lukien. Nimissä hyväksytään Suomen virallisten kielten kirjainmerkit, heittomerkki (’) ja väliviiva (-) sekä lisäksi ü-, é-, à- ja è-kirjainmerkit. Nimenvaihdos maksaa 15€.

Kantakirjaaja suorittaa nimenvaihdoksen kolmen viikon kuluessa nimenvaihdos kaavakkeen saapumisesta. Kantakirjaus- sekä mahdolliset postitusmaksut tulee olla maksettuna Greyhound Racing Liiton tilille ennen kilpailukirjakansion toimittamista. Kilpailukirjakansio toimitetaan postipakettina tai muuten kantakirjaajan kanssa sovitulla tavalla, jolloin koiran omistaja kuittaa kilpailukirjan vastaanotetuksi.

Täytä kaavake ja lähetä se rotusi kantakirjaajalle.

OMISTAJAN VAIHDOS

Koiran omistajan vaihdos tapahtuu kantakirjaajalle kirjallisesti omistajanmuutoslomaketta käyttäen postitse. Lomakkeen saa pyytämällä kantakirjaajalta. Omistajanvaihdos kirjataan kahden (2) viikon kuluessa omistajanmuutoslomakkeen saapumisesta kantakirjaajalle.  Omistajanvaihdos maksaa 15€ ja koira saa uuden omistajatodistuksen, kun maksu on postikuluineen maksettu kokonaisuudessaan GRL:n tilille.

Koiran voi omistaa yksityinen henkilö, syndikaatti, yritys, mutta treenarina/vastuuhenkilönä pitää olla oikeustoimikelpoinen täysi-ikäinen henkilö. Treenarin nimeä ei tarvitse merkitä omistajanmuutoslomakkeeseen, vaan se merkataan erikseen tulostietokantaan.

Kantakirjaajat

Greyhoundien kantakirjaaja:

Taru Lehtonen

Metsäpirtinkatu 32 C 8

20740 Turku

puh. 040 586 5566

Email whipgrey@gmail.com

Whippettien kantakirjaaja:

Sami Kytömäki

Vareliuksenkatu 9

38200 Sastamala

puh. 050 432 4493

Email sami.kytomaki@gmail.com

Pentueen kantakirjaus

SUOMESSA SYNTYNEEN GREYHOUNDIN KANTAKIRJAUS

Kasvattajan on oltava GRL:n jäsen, jotta hän voi kantakirjata pentueen SGK:n. Kantakirjauslomake ja kaikki tarvittavat lomakkeet löytyvät löytyy GRL:n internetsivuilta: SGK-Kantakirjauslomakkeet.

Poiminta  GRL:n ratajuoksusäännöistä:

“4.1 Kantakirjaus… Pentue on SGK:n lisäksi rekisteröitävä joko Suomen Kennelliittoon (SKL) tai Eurooppalaiseen Greyhoundien Kantakirjaan (EuGSB), joka on Manner-Euroopan Greyhound Racing-järjestön (CGRC) alainen kantakirja.”

EuGSB:iin rekisteröitävän pentueen rekisteröintimaksuista vastaa kasvattaja. GRL:n hallitus pyrkii kehittämään yhteistyötä ja yhteisiä uusia toimintamalleja EuGSB rekisteröinneistä vastaavan CGRC:n hallituksen kanssa. Prosessi on toistaiseksi vielä kesken. Näin ollen suosittelemme, että mikäli olet suunnittelemassa pentuetta EuGSB rekisteriin ota hyvissä ajoin ennen astutusta yhteyttä GRL:n edustajaan. Näin voit varmistua, että rekisteröinti sujuu ongelmitta voimassa olevien käytänteiden mukaan ja pentueesi saa kilpailuluvan.

Dopingin vastainen työ

 

Valvonta

Suomen eläinsuojelulain 9§ mukaan: “Eläimen suorituskyvyn keinotekoinen kohottaminen, alentaminen tai ylläpitäminen lääkkeillä taikka muilla vastaavilla aineilla tai valmisteilla on kielletty.”

Greyhoundit ja whippetit ovat koiramaailman pikajuoksu atleetteja, urheilukoiria. Ratajuoksu edellyttää voimaa, ketteryyttä ja nopeaa reaktiokykyä. Kaikessa urheilussa on loukkaantumisen ja tapaturman syntymisen vaara. Loukkaantumisriski kasvaa, jos koiran suorituskyky on sairauden, vamman tai jonkun muun syyn vuoksi heikentynyt.
Virallisissa kilpailuissa eläinlääkäri tarkastaa koirat ja vain hyväkuntoiset ja terveet yksilöt saavat osallistua.
Sairasta, toipilasta tai loukkaantunutta koiraa ei saa juoksuttaa harjoituksissa tai epävirallisissakaan kilpailuissa, sillä voimakas fyysinen rasitus lievimmillään hidastaa vamman/ sairauden paranemista ja pahimmillaan voi jopa aiheuttaa koiran vakavan sairastumisen. Sairaalle tai loukkaantuneelle eläimelle on hankittava riittävä hoito ja lääkitys.

Laki kieltää sekä positiivisen (suorituskykyä nostavan), että negatiivisen (suorituskykyä alentavan) dopingin ja lisäksi suorituskyvyn keinotekoisen ylläpidon. GRL:n ratajuoksusäännöissä täsmennetään lain antamaa kieltoa (Kilpailusäännöt virallisia greyhound racing-kilpailuja varten, kohta 4.8 Doping).

Dopingvalvonta GRL:n alaisissa kilpailuissa

Koska eläinsuojelulaki kieltää eläimen suorituskyvyn keinotekoisen kohottamisen, alentamisen ja ylläpidon, on Greyhound Racing Liiton valvottava tämän lain noudattamista sen alaisissa kilpailutapahtumissa. GRL:lla on edustaja valtakunnallisessa Eläinkilpailujen Antidopingtoimikunnassa (EKADT). EKADT:ssä on seuraavien tahojen edustus: Suomen Hippos (raviurheilu), Suomen Ratsastajainliitto (ratsastuskilpailut), Suomen Kennelliitto (koiratapahtumat), Greyhound Racing Liitto, Suomen Eläinsuojeluyhdistys, Eläinlääketieteellinen tiedekunta, Suomen Eläinlääkäripraktikot, Paliskuntain Yhdistys (porokilpailut) sekä laboratorion edustaja. EKADT käsittelee jokaisen positiivisen tapauksen, koski se sitten mitä eläinlajia tahansa. EKADT antaa lausunnon rikkomuksesta ja ko. järjestön hallitus päättää lausunnon pohjalta mahdollisista rangaistustoimista.

GRL:n alaisissa kilpailuissa otetaan dopingnäytteitä (virtsa-näytteitä) mm. tiettyjen kilpailujen voittajista (klassikkokilpailut), rataennätyksen juoksevasta koirasta, sattumanvaraisena seulontana (arvotut näytteet), dopingepäilyn perusteella tai hallituksen, tuomariston tai eläinlääkärin päätöksellä. Sattumanvaraisten näytteiden arvonnan suorittaa GRL:n valtuuttama ulkopuolinen taho ja arvonta tapahtuu ennen kilpailukauden alkua. Arvonnan alaisina ovat kaikki viralliseen kilpailulähtöön osallistuvat koirat sekä virallisen trialin juoksevat koirat ja soolokoejuoksijat. Tieto arvonnan tuloksista toimitetaan radoille sinetöidyissä kirjekuorissa. Jokaiselle kilpailupäivälle on oma kirjekuorensa, joka avataan kilpailupäivän aamuna rataeläinlääkärin ja kilpailun järjestävän kerhon valtuuttaman dopingvalvojan läsnä ollessa.

Käytännössä mikä tahansa koira, minä tahansa kilpailupäivänä voi joutua dopingtestiin. Kannattaa siis asennoitua jokaiseen kilpailupäivään siten, että tänään sinun koirasi joutuu testiin.

Lue säännöt ja oheiskirjoitukset, noudata ohjeita ja kysy aina, jos olet epävarma. Opeta koirasi jo nuorena näytteenottoon. Vaivaton näytteenotto säästää sekä kilpailuttajan, että näytteen ottajan aikaa ja hermoja.

Näytteenotto

Näytteenotto ja sinetöinti käytännössä

Koiran omistajalle tai kilpailuttajalle (vastuuhenkilölle) ilmoitetaan henkilökohtaisesti dopingnäytteenotosta ja mitä koiraa näytteenotto koskee. Hänelle osoitetaan näytteenottoa valvova henkilö ja sovitaan näytteenoton käytännön järjestelyistä. Valvovana henkilönä toimii kilpailujen järjestäjien valtuuttama dopingvalvoja. Dopingvalvojan tulee olla henkilö, joka ei kuulu koiran omistajan talouteen eikä ole koiran kasvattaja, valmentaja tai muullakaan tavalla jäävi.
Näytteenotosta kieltäytyminen tulkitaan automaattisesti dopingiin syyllistymiseksi.

Odotusaikana koiran vastuuhenkilö on vastuussa koirastaan ja sen valvonnasta ja siitä mitä koiralle juotetaan tai syötetään. Näytteenotto voidaan suorittaa joko ennen kilpailulähtöä tai kilpailulähdön jälkeen riippuen siitä, onko testattava koira tiedossa ennen kilpailulähtöä (arvotut näytteet) vai ei. Kilpailulähdön jälkeen otettavat näytteet pyritään ottamaan mahdollisimman nopeasti koiran tultua radalta. Näin on suositeltavaa toimia, koska radalta tullessaan moni koira virtsaa heti mutta sen jälkeen seuraavaa virtsaa voidaan joutua odottamaan kauankin. Mitä nopeammin näytteen saa otettua, sen jouhevampi koko näytteenottoprosessi on kaikille osapuolille.

Näytteenoton aluksi koiran vastuuhenkilö pukee kertakäyttöiset suojakäsineet käteensä ja valitsee kaksi näytteenkeruuastiaa ja tarkistaa, että niiden pakkaus on ehjä. Koiran vastuuhenkilö saa valita haluamansa purkit radalla olevasta purkkivalikoimasta. Näytteenoton valvoja pukee suojakäsineet, jotta hän keruun aikana voi käsitellä näytepurkkia. Koiran vastuuhenkilö kerää näytteen dopingvalvojan tai rataeläinlääkärin valvonnassa. Dopingnäytteeksi kerätään noin puoli desilitraa virtsaa puhtaaseen, dopingnäytteen keräystä varten steriloituun astiaan koiran virtsatessa spontaanisti. Kerätystä näytteestä osa jaetaan toiseen näyteastiaan, molemmat astiat sinetöidään ja merkitään koodinumeroin koiran vastuuhenkilön ja dopingvalvojan valvonnassa. Näytteen sinetöinnin jälkeen näytettä säilytetään lukittavassa paikassa sen lähetykseen saakka.

Jos keruu joudutaan keskeyttämään tai näytettä ei voida sinetöidä välittömästi näytteenoton jälkeen, viedään näyte lukittavaan säilytyspaikkaan. Säilytykseen luovutettaessa näyteastia sinetöidään teipillä ja merkitään koiran vastuuhenkilön nimellä tai muulla hänen valitsemallaan tunnisteella. Näytteenoton päätyttyä astiat suljetaan laboratoriolähetteen kanssa musta-keltaraitaiseen näytteiden lähetyspakkaukseen. Laboratoriolähetteestä ei saa ilmetä koiran tai sen vastuuhenkilön tunnistetietoja vaan siihen merkitään ainoastaan näytteiden sinetöintinumerot, päiväys ja tutkimuksen laskutus- ja vastausosoitteet. Näytteiden sinetöinnin yhteydessä laaditaan näytteenottopöytäkirja, jonka allekirjoittavat koiran vastuuhenkilö ja näytteenoton valvoja. Koiran vastuuhenkilön velvollisuutena on ilmoittaa koiralle mahdollisesti annetut lääkeaineet tai muut vastaavat tuotteet/aineet. Jokainen keruuseen ja sinetöintiin osallistunut henkilö hyväksyy allekirjoituksellaan näytteenoton ja takaa, että näytteenotto on tapahtunut asianmukaisesti ja että laboratorioon lähetetty näyte on juuri siitä koirasta mistä pitääkin. Mikäli joku asianosaisista on jossain vaiheessa epävarma toiminnan virheettömyydestä, on hänen huomautettava asiasta, perusteltava väitteensä ja mahdollisesti vaadittava näytteenoton uusimista. Sinetöinnin ja allekirjoittamisen jälkeen ei näytteenoton oikeellisuutta voi kiistää

Seuraamukset, jos näytetulos todetaan positiiviseksi
Jos koirasta otetussa virtsanäytteessä todetaan mitattava pitoisuus jotain lääkeainetta tai kemiallista valmistetta, tiedotetaan asiasta kilpailun järjestäjän valtuuttaman dopingvalvojan, rataeläinlääkärin tai EKADT:n GRL:n edustajan toimesta koiran vastuuhenkilölle. Koiran vastuuhenkilöltä pyydetään kirjallista selvitystä asiaan ja tälle annetaan mahdollisuus tutkituttaa B-näyte omalla kustannuksellaan. Jos B-näytekin todetaan positiiviseksi tai jos koiran vastuuhenkilö ei käytä oikeuttaan tutkituttaa B-näytettä, tulkitaan dopingia tapahtuneen ja asia käsitellään GRL:n hallituksessa ja EKADT:ssä. EKADT antaa lausuntonsa asiassa ja GRL:n hallitus päättää kurinpitotoimista ja rangaistuksesta.

Varoajat

Koiran lääkitsemisen aiheuttamista varoajoista

Yleisimpien, lievien sairauksien ja vammojen hoitoon määrätään yleensä muutaman päivän – parin viikon lääkekuuri. GRL:n kilpailusääntöihin on kirjattu koiralle annetun lääkityksen jälkeisiä ohjeellisia vähimmäisvaroaikoja. Lääkityksen päättymisen jälkeen koira ei saa kilpailla ennen kuin lääkityksen lopettamisesta on kulunut sääntöjen määräämä vähimmäisvaroaika. Varoajan noudattamatta jättäminen katsotaan sääntörikkomukseksi. Ohjeellisten vähimmäisvaroaikojen tarkoituksena on taata koiralle riittävän pitkä toipilasaika ja auttaa omistajaa noudattamaan eläinsuojelulakia. Säännöt kuitenkin painottavat, että varoaikojen noudattaminen ei ole itsetarkoitus. Ensi- arvoisen tärkeää on, että vaikka lääkityksen vaatima varoaika olisikin umpeutunut, on kilpailuihin osallistuvan koiran oltava sairaudestaan/vammastaan täysin toipunut ja kilpailukelpoisessa kunnossa. Jos koira tarvitsee jatkuvaa lääkitystä (epilepsia, diabetes, hormonitoiminnan vajaus tms.) se ei voi osallistua juoksukilpailuihin.

Poikkeuksena tähän on koiran pannus- silmäsairaus, kts. alla.

Varoajallisiin lääkeaineisiin eivät kuulu esim. eläimille tarkoitetut lisäravinteina käytettävät vitamiini- ja hivenainevalmisteet, rasvahappovalmisteet, aminohappovalmisteet sekä palautusjuomat kunhan ko. tuotteet eivät sisällä sellaisia ainesosia, mitkä saattavat suoraan vaikuttaa koiran suorituskykyyn. Tällaisia kiellettyjä ainesosia ovat esim. kofeiini, suklaa, kaakao, anaboliset steroidit, valeriaana, guarana. Lisäravinteilla ei pääsääntöisesti ole varoaikaa, mutta erityisesti jos kilpakoiralle antaa sellaisia tuotteita, mitä ei ole tarkoitettu ensisijaisesti koirille, kuten ihmisille tarkoitetut luontaistuotteet, on syytä hyvin tarkkaan selvittää, mitä tuote sisältää. Ihmisille tarkoitetuissa esim. kehonrakentajien käyttämissä lisäravinteissa saattaa esiintyä epäpuhtauksia kuten raskasmetalleja tai steroideja.

Yleisimpien lääkeaineiden ohjeellisia varoaikoja

Huomio alla olevien pitkävaikutteisten lääkeaineiden pidemmät varoajat.

Tavallisimmat yksi tai kaksi kertaa päivässä suun kautta tai injektiona annosteltavat kipulääkkeet ja tulehduskipulääkkeet sekä suun kautta ja injektiona annettavat kortisonit (korti- kosteroidit): varoaika 12 vrk

Opioidiryhmän kipulääkkeet (esim. metadoni, tramadoli, buprenorfiini, morfiini, fentanyyli) sekä yleisanestesiaan käytettävät lääkeaineet (esim. propofoli, inhalaatioanesteetit, ketamiini): varoaika 12 vrk
Tavallisimmat yksi, kaksi tai kolme kertaa päivässä suun kautta annosteltavat muuhun kuin kivunlievitykseen käytettävät lääkkeet, esim. yleisimmät antibioottilääkkeet: varoaika 4 vrk
Paikallisesti silmiin, korviin tai iholle annosteltavat, antibioottia ja/tai kortisonia ja/tai kipua lievittävää lääkettä sisältävät valmisteet: varoaika 4 vrk
Kerta-annoksena annetut rauhoitusaineet tai paikallispuudutteet: varoaika 4 vrk
Loislääkkeet: varoaika 4 vrk
Rokotteet: varoaika 10 vrk

Merkittävästi poikkeavat varoajat
Tietyt lääkkeet poistuvat elimistöstä erittäin hitaasti ja näiden lääkeaineiden annon jälkeen lääkejäämiä saattaa löytyä virtsa- tai verinäytteestä huomattavan pitkiä aikoja. Tällaisia lääkeaineita ovat kirjoitushetkellä mm. seuraavat koirille rekisteröidyt lääkeaineet:
Pitkävaikutteinen injektiona annettava kortisoni metyyli- prednisoloniasetaatti (kauppanimi Depo-Medrol): varoaika
35 vrk (5 vkoa)
Pitkävaikutteinen injektiona annettava kefalosporiini-ryhmään kuuluva antibiootti kefovesiini (kauppanimi Convenia): varoaika 35 vrk (5 vkoa)
Pitkävaikutteinen suun kautta annettava tulehduskipulääke mavakoksibi (kauppanimi Trocoxil): varoaika 1 vuosi (365 vrk)

Koira, jolla pannus-silmäsairaus
Koiraa, jolla eläinlääkäri on todennut pannus-silmäsairauden, saa lääkitä siklosporiini-silmätipoilla ilman varoaikaa. Koirasta on rataeläinlääkärille esitettävä hoitavan eläinlääkärin lausunto, josta käy ilmi tehty diagnoosi (pannus) sekä määrätty lääkitys. Jos koira tarvitsee kortisonia sisältävää lääkitystä, noudatetaan yllä olevia varoaikoja (paikallisesti 4 vrk, suun kautta tai injektiona 12 vrk).
On huomioitava, että paitsi varoaikojen noudattaminen niin myös varoajan umpeuduttua koiran kilpailukuntoisuuden arvioiminen on koiran kilpailuttajan vastuulla. Viime kädessä rataeläinlääkäri voi karsia koiran kilpailusta jos se ei ole hänen arvionsa mukaan riittävän toipunut vammasta tai sairaudesta tai koira ei muutoin ole täysissä sielun ja ruumiin voimissa.

Vahinkorahasto

 

Vahinkorahaston säännöt

(hyväksytty 7.3.1993 liittokokouksessa) Vahinkorahasto

1. Rahasto on perustettu vuonna 1993 ja toimii 1.5.1993 alkaen.
2. Kaikki kilpailevien koirien lisenssimaksut menevät vähentämättömänä rahaston kartuttamiseen.
3. Rahastosta korvataan kaikille Greyhound Racing Liitto r.y.:n järjestämissä tai myöntämissä kilpailuissa sattuneista vahingoista eläinlääkärin palkkiot sekä lääkärin määräämät tutkimus-, hoito- ja lääkekulut aina 340 euroon asti/kilpailukausi. Omavastuun osuus korvattavista kuluista on 20 %.
3.1. Kilpailuun ilmoitettu koira on vahinkorahaston piirissä siitä hetkestä lähtien kun kilpailujen eläinlääkäri on todennut sen kilpailukelpoiseksi siihen hetkeen, kun eläinlääkäri lähtee pois kilpailupaikalta.
3.2. Jokainen vahinko on näytettävä kilpailujen eläinlääkärille, joka antaa lausuntonsa tapahtuneesta kilpailujen eläinlääkäriraporttiin.
3.3. Jos vahinkotapahtuma on ulkopuolisen aiheuttama, on kilpailuttaja velvollinen perimään mahdolliset kustannukset vahingon aiheuttajalta. Vahinkorahastosta ei korvata kolmannen osapuolen aiheuttamia vahinkoja.
3.4. Korvaus voidaan vähentää tai evätä, jos kilpailuttaja on aiheuttanut vahinkotapahtuman tahallisesti tai törkeällä huolimattomuudella, tai ollessaan alkoholin tai muun huumaavan aineen vaikutuksen alaisena ja tämä seikka on olennaisesti vaikuttanut vahingon syntyyn tai määrään.
3.5. Kaikista vahingon hoitoon kohdistuvista hoidoista, toimenpiteistä, tutkimuksista ja lääkkeistä pitää olla alkuperäinen kuitti korvauksia vahinkorahastosta haettaessa.
3.6. Koiran omistaja täyttää Greyhound Racing Liitto r.y.:n vahinkokaavakkeen, jossa hän kertoo itse vahinkotapahtuman kulun ja lähettää sen liittohallitukselle kuittien kanssa, jolloin hänen tililleen maksetaan 80 % kuluista.
3.7. Jos koira kuolee tai loukkaantuu kilpailuissa niin pahoin, että sen eläinlääkäri välttämättä joutuu lopettamaan, korvaa liitto kertakaikkisena 340 euroa omistajalle.
4. Rahaston mahdollisesti kertyessä voidaan siitä myöntää avustuksia greyhound- ja whippeturheilun turvallisuutta edistävään toimintaan, kasvattajille, kilpailijoille yms. Edelleen rahastoon kertyviä varoja voidaan käyttää tutkimuksiin, joista on hyötyä jalostuksellisesti sekä muuhun Greyhound Racing urheilun kehittämistoimintaan.
5. Rahaston varojen käytöstä päättää liittohallitus.
6. Liittohallituksen korvausta koskevat päätökset ovat lopullisia.
7. Näiden sääntöjen muuttaminen edellyttää liittokokouksen päätöstä.
SOOLOKOEJUOKSIJAN OTTAMINEN VAHINKORAHASTON PIIRIIN

■ Vapaaehtoinen.
■ Lisenssin voi ostaa joko kauden kestäväksi tai kertalisenssin 1 suorituksen ajaksi

Arvokilpailujen säännöt

Arvokilpailut

Arvokilpailuja ovat Sprintti Derby, Masters&OAKS, Top Race, Suomen Mestaruuskilpailut, EGU Open, Turku Classic, Junior Derby / Grand Prix ja Finnish Greyhound & Whippet Derby.

Seuraavat säännöt ovat voimassa kaikissa arvokilpailuissa, jollei yksittäisen kilpailun säännöissä nimenomaisesti toisin mainita:
Kilpailut ovat avoimia kaikille greyhoundeille ja whippeteille joilla on osallistumisoikeus ilmoittautumisajan loppuun mennessä. Osallistumisoikeus on koiralla, jolla on juostuna vähintään 2 (kaksi) hyväksyttyä GRL:n alaista kilpailulähtöä, tai sillä on vähintään 1 (yksi) hyväksytty kilpailulähtö SVKL:n alaisissa ratajuoksukilpailuissa.

Eriin jako tapahtuu kyseisen kilpailun ilmoittautumisajan loppuhetken mukaisen ao. matkan rankinglistan mukaan sik-sak -menetelmällä.
Jatkoon pääsy määräytyy ensisijaisesti sijoituksen mukaan ja toissijaisesti ajan mukaan.

Finaaliin selviytynyt koira joka kiiman, sairauden tai loukkaantumisen takia joutuu jäämään pois, palkitaan kilpailukutsussa olevan yleisohjeen mukaan. Eläinlääkärin todistus on tällöin esitettävä kilpailunjohtajalle. Todistuksen tulee olla päivätty ennen kyseessä olevaa kilpailupäivää tai kilpailupäivänä.

Finaalista poisjääneen koiran tilalle otetaan aina varakoira, mikäli varakoiran tarve on kilpailunjohtajan tiedossa viimeistään 24 tuntia ennen kyseisen kilpailutapahtuman alkua.
Kilpailua ei järjestetä jos ilmoittautuneita on vähemmän kuin 8.
Osallistumismaksun enimmäismäärä arvokilpailuissa on 50€ joka sisältää kaikki kilpailuttajalta perittävät maksut. Seuroja kannustetaan mahdollisuuksien ja saatujen yhteistyösopimusten mukaan vähintään säilyttämään aiempien vuosien palkintotaso.

Palkintosumma suositellaan jaettavaksi finalistien kesken osuuksin:
1=40% – 2=25% – 3=15% – 4-6=yht 20% tasaosuuksin.
B-FINAALI SÄÄNNÖSTÖ

Jos ilmoittautuneita koiria on vähintään 15 niin juostaan B-Finaali, jollei finaalista pudonneille ole järjestetty muuta vastaavaa kilpailua, 3 parasta palkitaan muistopalkinnolla / pokaalilla.
Kilpailukohtaiset poikkeukset; Finnish Greyhound Derby: Kilpailussa juostaan aina myös B-finaali.

SUOMEN MESTARUUSKILPAILUT

Greyhound urokset ja nartut: radan pisin keskimatka, kuitenkin max 520 m

Greyhound veteraanit: lyhyt matka

whippet veteraanit: lyhyt matka

whippet urokset ja nartut: radan lyhyin keskimatka. poikkeuksena Metsämäki 325 m

Kilpailussa on seuraavat sarjat: greyhound urokset, greyhound nartut, greyhound veteraanit, whippet urokset, whippet nartut, whippet veteraanit. Koira saa osallistua veteraanisarjaan sen kuukauden alusta kun koira täyttää 5 vuotta. Whippet veteraani-ikä on 6 vuotta.

Minimiosallistujamäärä greyhound veteraani-sarjassa ja whippet-sarjoissa on 5 koiraa. Jos osallistujia on 5-6 juostaan ko sarjassa suora finaali. Jos koiria on vähintään 7, kisa juostaan kahden kierroksen kilpailuna. Tällöin jatkoon pääsee alkuerä voittajat ja loput aikojen perusteella.

Greyhoundien avoimet sarjat toteutuvat, jos koiria on ilmoittautunut vähintään 10. Jos jompaan kumpaan sarjaan ei osallistu vähintään 10 koiraa sarjat yhdistetään. Sarjat joihin ilmoittautuu vähintään 15 koiraa, juostaan kilpailu kolmen (3) kierroksen kilpailuna, jos ilmoittautuneita koiria on alle 15, juostaan kilpailu kahden (2) kierroksen kilpailuna.

Kolmen kierroksen kilpailussa sarjoissa, joihin ilmoittautuu vähintään 25 koiraa, välieriin pääsee 18 koiraa, jos ilmoittautuneita koiria on alle 25, välieriin pääsee 12 koiraa. Jos ilmoittautuneita koiria on yhteensä vähemmän kuin kymmenen (10), kilpailua ei järjestetä. Sarjoja yhdistettäessä koira osallistuu automaattisesti yhdistettyyn sarjaan jos ei ilmoittautumisen yhteydessä muuta ole ilmoitettu.

SPRINTTI DERBY

Lyhyt matka.

Jos osallistujia on vähintään 15, juostaan myös B-finaali.

Whippettien minimiosallistujamäärä on 6. Jos ilmoittautuneita on tasan 6 juostaan suora finaali.

EGU OPEN

Radan pisin keskimatka.

Finaaliin pääsee alkuerien  6 nopeinta aikavertailun perusteella.

TOP RACE

Radan pisin keskimatka, kuitenkin max. 520m

whippet 350m

TURKU CLASSIC

Pitkä matka.

Finaaliin pääsevät alkuerien voittajat ja loput aikojen perusteella.

Mikäli alkueriä on enemmän kuin kuusi, (6) finaaliin pääsee kuusi nopeinta alkuerävoittajaa.

Kilpailu toteutuu jos minimissään kahdeksan (8) koiraa ilmoittautuu.

3-VUOTIAIDEN GRAND PRIX

Radan pisin keskimatka, kuitenkin max. 520m

Suomessa syntyneiden 3-vuotiaiden greyhoundien ennakkomaksullinen ikäluokkakilpailu. Kantakirjauksen yhteydessä kasvattaja ilmoittaa valitsemansa pennut Grand Prix-kilpailuun, johon pennut osallistuvat sinä vuonna, kun täyttävät kolme (3) vuotta. Kantakirjauslomakkeessa on ”kyllä” ja ”ei”-vaihtoehdot tätä tarkoitusta varten.

GP-kilpailuun ilmoitettujen pentujen omistajille lähetetään kilpailukirjakansion välissä maksulaput sekä pieni tiedote, jossa kerrotaan koiran osallistumisesta ko. kilpailuun. Kasvattaja huolehtii näiden dokumenttien toimittamisesta pennun ostajalle.

Osallistumisoikeus GP-kilpailuun  säilyy koiralla, mikäli kasvattaja on huolehtinut ensimmäisen maksuerän suorittamisesta syntymävuotta seuraavan vuoden huhtikuun 15. päivään mennessä ja tämän jälkeen omistaja loppueristä alla olevan taulukon mukaisesti.

Omistajan erät:

1. erä = 17€  2-vuotiskauden, 15.4. mennessä,

2. erä = 17€  3-vuotiskauden, 15.4. mennessä

3.erä = 17€ osallistumismaksu + Doping ja ELL

Palkintorahat koostuvat kasvattajien ilmoitusten ja pentujen omistajien jatkomaksujen perusteella. Palkintorahojen jako määräytyy ilmoittautumismaksuista kertyneistä varoista. 75 % käytetään loppukilpailun kokonaispalkintosummaan ja 25 % loppukilpailun kasvattajarahoihin. Kilpailun kokonaispalkintosummaa voi kasvattaa myös muu hankittu sponsorointi. Kunniapalkinnoista vastaa kilpailun järjestäjä.

Minimiosallistumismäärä  on 3. Jos ilmoittautuneita koiria on 6 tai vähemmän, järjestetään suora finaali.

Finaalin kokonaispalkintosumman jakokaavio: SIJA 1. 38 % 2. 27 % 3. 14 % 4. 7 % 5. 7 % 6. 7 %. Ilmoittautumismaksuista 25 % jaetaan kaikkien finaalissa hyväksytyn juoksusuorituksen tehneiden koirien kasvattajille samassa suhteessa.

JUNIOR DERBY

Radan lyhin keskimatka

Junior Derbyyn  saavat osallistua kuluvana vuonna 2 vuotta täyttävät greyhoundit. Jos ilmoittautuneita koiria on 6 tai vähemmän, järjestetään suora finaali. Osallistumisoikeus koirilla, joilla on vähintään yksi hyväksytty kilpailulähtö.

Minimi- osallistumismäärä on 3.

MASTERS & OAKS

Radan pisin keskimatka, kuitenkin max 520m, whippet max 495m

Masters on urosten ja OAKS narttujen  avoin klassikkokilpailu.

Greyhound MASTERS: kilpailuun valitaan 6 urosta keskimatkan rankingin yläpäästä. Kilpailu juostaan suorana finaalina.

Greyhound OAKS: kilpailuun valitaan 6 narttua keskimatkan rankingin yläpäästä.

Kilpailu juostaan suorana finaalina.

FINNISH GREYHOUND & WHIPPET DERBY

greyhound: radan pisin keskimatka, kuitenkin max 520 m. whippet 350m.

Kilpailu juostaan kahden kierroksen kilpailuna.

Minimi osallistujamäärä 8. Kilpailussa juostaan aina myös B-finaali.

Alkueriin jako tapahtuu keskimatkan rankinglistan yläpäästä siksak -menetelmää apuna käyttäen.

Jatkoon meno määräytyy ensisijaisesti sijoituksen mukaan ja toissijaisesti ajan mukaan.

Muut kilpailut 2017 ja niiden erityissäännöt

KAUPPI SPRINT

Aikajuoksukilpailu, jossa lähdöt tehdään L1-2, L3-5 ja L6-7 lähtöinä (mahdollisuuksien mukaan 3-4 koiran lähtöinä).

Kilpailussa julistetaan Kauppi Sprint voittajiksi luokkien L1-2, L3-5 ja L6-7 nopeimmat koirat sekä greyhoundeilla että whippeteillä.

Minimiosallistujamäärä/lähtö: 3.

Kilpailu on avoin kaikille kilpailuoikeuden omaaville koirille.

WHIPPET CLASSIC CLASS CHAMPION

Kilpailussa on omat kilpailuluokat; L1-2, L3-5 ja L6-7 koirille.

Koirat jaetaan lähtöihin ilmoittautumisen yhteydessä olevan rankingin mukaan. Jos osallistujia luokassa on vähintään 12, juostaan myös B-finaali.

Minimiosallistujamäärä on 4 koiraa per luokka.

Jos luokassa ilmoittautuneita on 4-6 koiraa, niin juostaan suora finaali.

Kilpailu on avoin kaikille whippeteille, joilla on vähintään 1 hyväksytty lähtö kuluvan kauden aikana GRL:n alaisista kisoista ilmoittautumishetkellä.

TIMO WESÈNIN MUISTOKILPAILU

Kilpailu on avoin kaikille greyhoundeille.

Minimi osallistujamäärä 3 (kolme).

Jos ilmoittautuneita 6 (kuusi) tai vähemmän juostaan suora finaali alkuperäisenä finaalipäivänä.

RAILA LAINEEN MUISTOKILPAILU

Kilpailu on perinteinen TSGK:n järjestämä kilpailu Raila Laineen muiston kunnioittamiseksi.

Kilpailu on avoin kaikille greyhoundeille.

Koiralla on juostu vähintään 2 lähtöä ilmoittautumishetkellä.

Kilpailuun valitaan kuusi (6) koiraa keskimatkan rankingin yläpäästä.

I LIKE IRON MAIDEN MEMORIAL

Kilpailu on avoin kaikille greyhoundeille.

Koiralla on juostu vähintään 2 lähtöä ilmoittautumishetkellä.

Kilpailuun valitaan kuusi koiraa lyhyen matkan rankingin alapäästä.

ROITI DESIGN RACE

ROITI Design Race L4-7: greyhound luokat 4-7.

Minimi osallistujamäärä 3.

Kilpailussa kaikki juoksee alkuerän ja finaalin. Lähdöt pyritään muodostamaan luokittain  mahdollisimman pienin luokkaeroin.

Finaalin lähdöt muodostetaan alkuerien sijoitusten mukaisesti.

Alkuerän ja finaalin vk-pisteet lasketaan yhteen ja eniten vk-pisteitä näistä saanut on voittaja.

Mahdollisessa tasapiste tilanteessa ratkaisee alkuerän ja finaalin yhteenlaskettu nopeampi aika.

BACK ON TRACK EGU STAYER

Minimi osallistujamäärä on 3 koiraa.

Kilpailuun valitaan kuusi (6) koiraa stayer rankingin yläpäästä.

ANNIKA TÄHTINEN EGU SPRINT

Minimi osallistujamäärä 3 koiraa.

Jos kuusi (6) tai vähemmän juostaan suora finaali alkuperäisenä finaalipäivänä.

Finaaliin alkuerien voittajat ja loput aikojen perusteella.

KEPEÄ TAIVAL EGU WHIPPET RACE

Minimi osallistujamäärä 3.

Jos kuusi tai vähemmän juostaan suorana finaalina alkuperäisenä finaalipäivänä.

Alkueristä jatkoon sijoitusten perusteella.

RAMPE & TAKE RACING WHIPPET KASVATTAJA JA TEAM CUP 2017

Koko kauden kestävä joukkuekilpailu, jossa koirat keräävät pisteitä kennelin kasvattajalle tai kilpailuteamille.

Cup järjestetään, jos joukkueita osallistuu vähintään kolme. (3)

Cup:iin saa osallistua maksamalla 50€ sponsorimaksun ja ilmoittamalla samalla kennelinsä tai kilpailuteaminsa mukaan kilpailuun.

Kilpailuteam nimeää joukkueeseensa kaksi koiraa, jotka edustavat teamia. Koirat keräävät pisteitä joko teamille tai kasvattajalle. Kennelin kaikista kasvateista, jotka eivät ole nimettynä mihinkään kilpailuteamiin, otetaan pistelaskuun mukaan kaksi eniten pisteitä kerännyttä kennelin koiraa. Pisteinä käytetään kaudella 2017 joukkueen jäsenten yhteenlaskettuja Vuoden Koira -pisteitä.

Voittaja: Voittajajoukkue on se, jonka kahden koiran yhteenlaskettu pistesumma on suurin.Tasatilanteessa ratkaisee voittojen määrä ja sen jälkeen joukkueen paras aika 350 m:llä.

Rampe & Take Racing lahjoittaa voittajajoukkueelle 350€ matkalahjakortin joukkueen haluamaan kohteeseen. Lisäksi palkitaan rahapalkinnoilla kolme eniten pisteitä kerännyttä joukkuetta jakosuhteella 1. 50 %, 2. 30 % ja 3. 20 % sekä jaetaan kiertopalkinto parhaalle joukkueelle.

Ilmoittautuminen 14.5.2017 mennessä sähköpostilla suvi.paulavirta@hotmail.fi

KAUDELLA 2017 JUOSTAVAT SIJOITUSLÄHDÖT

Kaudella 2017 järjestetään sijoituslähtöjä, joissa on palkintoina joko entiseen tapaan rahapalkintoja, tuotepalkintoja tai Hill’s koiranruoka lahjakortteja.

Kilpailupäivien kohdalla lukee mitä tapaa kilpailun järjestävä kerho käyttää kyseisen kilpailupäivän sijoituslähdöissä.

VK-pisteet  sijoituslähdöissä: greyhound: Avoin A, whippet: Avoin B. Veteraani greyhound: A. Veteraani whippet: B. Sprint ja stayer lähdöstä myös avoimet pisteet.

Hill’s-sijoituslähdöissä ei jaeta kilpailulähdössä sijoittuneiden koirien kilpailuttajille palkinnoksi rahaa, vaan sen sijaan palkintoina on Hill’sin koiranruoka lahjakortteja.

Lahjakorttien arvo ja kuinka monelle sijoittuneelle annetaan lahjakortti määräytyy sen mukaan, kuinka monta koiraa kyseiseen lähtöön on osallistunut.

Palkinnot Hill’s sijoituslähdöissä: Hills lahjakortit

3-4 koiran lähdössä; voittaja 12kg, toinen 3kg,

5-6 koiran  lähdössä; voittaja  12kg, toinen  ja kolmas 3kg.

Luokitusjärjestelmä

 

WHIPPETIEN LUOKITUSJÄRJESTELMÄ

Kilpailulähtö muodostuu 3-6 koirasta. Lähdöt muodostetaan maksimissaan kahden (2) luokan sisällä. Luokitusperustetta voidaan nostaa kolmeen (3) peräkkäiseen luokkaan, jos muutoin menetellessä ilmoittautunut koira tai koirat joutuisivat jäämään pois kyseiseltä kisapäivältä. Lähdöt pyritään muodostamaan vähintään neljän koiran lähtöinä, tavoitteena on luokitukseltaan mahdollisimman tasaiset ennemmin kuin täydet lähdöt. Edellä mainittua luokitusperusteen poikkeusta ei käytetä täysien lähtöjen muodostamisen takeena.

Koirien määrä vaihtelee eri kisapäivinä ja eri matkoilla, varamatkojen käyttö on suositeltavaa. Koira siirretään varamatkalleen, jos ensisijainen matka ei ole mahdollinen. Koiria ei siirretä varamatkoilleen, jos ensisijainen toive on mahdollinen eli eri lähtöjen toteuttaminen tai lähtöjen saattaminen täyteen toissijaisten toiveiden perusteella ei ole luvallista. Tällä turvataan kilpailuttajan oikeus päättää koiransa suorituksista.

Hyväksyttyyn soolokokeeseen vaadittavat ajat matkoittain: 325m <22,92, 350m <25,16, 480m <34,56, 495m <35,26

GREYHOUNDIEN LUOKITUSJÄRJESTELMÄ

Nopeusluokitusjärjestelmää käytetään, jotta koirat voitaisiin jakaa sijoituslähdöissä mahdollisimman tasaisiin lähtöihin. Koirat jaotellaan luokkiin 1-7, niin että nopeimmat koirat kuuluvat luokkaan 1 ja hitaimmat luokkaan 7. GRL:n luokitusjärjestelmä reagoi koirien kunnon ja tason muutoksiin huomattavasti nopeammin kuin luokituspisteisiin perustuva luokitusjärjestelmä.

Luokitus ja luokan muodostuminen.
Koirat jaetaan seitsemään (7) eri luokkaan; L1-L7. Koiran kilpailussa saama luokka muodostuu ajan perusteella seuraavasti: Koiran luokka on sen paras luokitus kahdesta (2) edellisestä startista.
Ensimmäisen luokituksen muodostuminen koirille, jotka tulevat kilpailemaan SVKL:än kilpailukirjan pohjalta: SVKL:än kisoissa juostun viimeisimmän kilpailun ajan perusteella.

Greyhoundien soolokokeiden luokitusvaatimukset

Hyväksyttyyn soolokokeeseen vaadittavan ajan tulee olla vähintään nopein luokkaan seitsemän (7) oikeuttava aika lisättynä 0,35 sekunnilla. Kiinteiden luokkarajojen muuttuessa tai ratojen muutostöiden aiheuttaman merkittävän radan nopeuden muuttumisen vuoksi hallitus voi käsitellä asiaa uudestaan.

Selvennyksenä todettakoon, että 0,35 sekuntia on kiinteiden luokkien välinen aikaero.