GRL:n hallituksen vastaus koskien 29.8.2020 olleen kilpailun whippet-lähtöjen muodostumista

Sosiaalisessa mediassa on viime viikkoina ollut varsin tiukkasävyistä kirjoittelua erityisesti Tampereen Kaupissa juostujen whippet-lähtöjen muodostamisesta. Polemiikkia on esiintynyt erityisesti sen jälkeen, kun kilpailunjohtajat ovat toimivaltansa valtuuttamana joutuneet puuttumaan alun alkaen virheellisesti tehtyihin lähtöihin. Myös Greyhound Racing Liiton hallitus on kiinnittänyt huomiota siihen, että kilpailupäivien lähtöjen muodostamisessa on käytetty tulkinnallisuutta, jolle ei löydy perusteita olemassa olevista säännöistä.
Harrastajakunnaltaan pienessä lajissa on tärkeää, että toimitaan tasapuolisesti ja olemassa olevien sääntöjen mukaan. Sijaa ei ole minkäänlaisille ”näin on aina ennenkin tehty” tai ”on toimittava uusien sääntöjen mukaan” -argumentoinneille, ellei näistä löydy yksiselitteistä sääntökirjausta. GRL:n hallitus korostaa, että lähtöjen teossa on noudatettava kulloinkin voimassa olevia sääntöjä, jotka seuraavassa vielä esiintuotakoon:

Koirat sijoitetaan lähtöihin voimassa olevan ranking-listan mukaan (sääntö 9.3).
Varamatkoille koirat sijoitetaan säännön 9.4. mukaan:
Varamatkaa ilmoitettaessa tulee ottaa huomioon, että tällöin kilpailuttaja antaa valtuutuksen siirtää koira toiselle matkalle. Varamatkalle sijoittaminen ei oikeuta poisjääntiin kilpailusta.
Koira voidaan siirtää varamatkoille seuraavissa tapauksissa:
– Koiralla ei ole osallistumisoikeutta kyseessä olevaan kilpailuun.
– Ilmoitetun ensisijaisen matkan lähdöt ovat täynnä, tai eivät toteudu ollenkaan.
Koirat sijoitetaan varamatkalle siirtymisjärjestyksessä rankinglistan ylä- tai alapäästä lukien.
Varamatkalle siirrettävän koiran uusi paikka rankinglistalla tarkistetaan tulostietokannasta.
Varamatkalle sijoitettu koira ei voi syrjäyttää koiraa, jonka ensisijainen matka toteutuu, tällöin varamatkalle sijoitettu koira tarvittaessa siirretään kolmannelle varamatkalleen ja lähdöt muodostetaan säännön 9.2. mukaan.
Lähtöjä tehdessä rankingia tullaan pääsääntöisesti ylhäältä alas.

Yllä mainittu kuvakaappaus on Tampereen kisan 29.8.20 whippet rankingista. Siinä viidellä koiralla oli ensisijaisena matkana Sprintti Derby (lyh. SD), joten ne koirat tietysti tuli laittaa juoksemaan siihen kilpailuun.

Seuraavaksi lähtöjen teossa tultiin koiran nimeltä Energico kohdalle, koska sen ensisijainen toive, 350 metrin matka ei toteutunut, koira siirtyi varamatkalleen, joka oli SD.

Tämän jälkeen ryhdyttiin lähtöihin sijoittamaan Heart Of Eternityä. Myöskään se ei saanut 350 metrille lähtöä, eikä myöskään 480 tai 280 metrille, näin ollen se oli laitettava kolmannelle matkalleen eli SD:hen.

Kolmantena oli Friendly Face. Sillekään ei tullut starttia 480 tai 350 metrille, mutta SD:hen se pääsi.

Ja sitten vielä Zaphod Beeblebrox. Juostavana ei ollut 480 tai 280 metrin matkoja, joille koiran olisi voinut sijoittaa. Täten se jouduttiin jättämään ilman kilpailustarttia.

On myös olemassa sääntö, että whippetien kilpailulähtö muodostetaan kahden luokan sisällä (esim. 1-2, 4-5, 6-7). Luokitusperustetta voidaan nostaa kolmeen peräkkäiseen luokkaan (esim. 2-4, 5-7), jos muutoin menetellessä koira jäisi ilman lähtöä.
Mikäli olisi tehty sijoituslähtö 280 m, jossa olisi ollut Zaphod Beeblebrox (L4), Heart Of Eternity (L3) sekä Energico (L2), kyseessä olisi ollut kolmen luokan sisään tehty lähtö. Näistä koirista Heart Of Eternity sekä Energico eivät olleet jäämässä ilman lähtöä, koska ne pääsivät toteutuvaan kilpailuun varamatkalleen eli SD:hen. Niiden osalle ei siten ollut syytä tai tarvetta tehdä uutta lähtöä vain siksi, että joku muu koira saa lähdön.
Tilanteessa, että Friendly Facella olisi ollut varamatkana pelkkä SD ja Heart Of Eternityllä sekä Energicolla olisi kummallakin ollut omana varamatkanansa vain 280 m, tällainen kolmen eriluokkaisen koiran lähtö olisi voitu luokitusperustesäännön mukaan sallia.
Mitä tulee lähtötyöryhmästä kilpailunjohtajalle ehdotettuun vaihtoehtoon, että Zaphod Beeblebrox olisi jätetty kokonaan ilman lähtöä ja sitten loput, kolme edellä mainittua koiraa olisivat juosseet sijoituslähdön 350 m. Tämä ei tietenkään olisi voinut tulla kyseeseen edellä jo mainittujen seikkojen vuoksi. Tosiasiallista tarvetta luokitusperusteen venyttämiseen kolmeen (L1-L3) ei myöskään ollut, koska kaikilla oli varamatkana kisapäivänä toteutumassa ollut SD.

Sääntöjen mukaan kilpailuttajalla on oikeus päättää koiransa suorituksista. Jos koiran ensisijainen toive on mahdollista toteuttaa, niin se pitää lähtöjä muodostettaessa myös toteuttaa. Samoin, koirat laitetaan varamatkoilleen siinä järjestyksessä, kuin ne on ilmoittauduttaessa vaihtoehdoiksi kilpailuttajan toimesta vallittu.
Käytännössä, joidenkin kilpailupäivien osalta väistämättä eteen tulee tilanteita, ettei koiria pystytä sijoittamaan ensisijaisen toiveensa mukaisesti tai saamaan edes ensimmäiselle varamatkalleen. Merkitsemällä ilmoittautumislomakkeeseen koiralle useamman kuin yhden
varamatkan, se pääsee varmemmin kisaamaan, kuin jos niitä on vain yksi tai ei lainkaan.
Toisaalta, jokainen ymmärtänee, ettei koiralle kannata valita sellaista varamatkaa, jota sen ei katso voivan juosta.

Kilpailukutsuun ja siinä oleviin sääntöihin ja ohjeisiin on velvollisuus kaikkien kilpailuttajien ja toimihenkilöiden tutustua.

1.3. Sääntöjen tuntemis- ja noudattamisvelvoite
Jokainen koiranomistaja, kilpailuttaja, treenari, toimitsija tai muuten kilpailu tapahtumaan osallistuva toimihenkilö on näiden sääntöjen alainen ja velvollinen toimimaan niiden ja muiden GRL:n kilpailutoimintaan liittyvien ohjeiden ja määräysten mukaisesti sekä esiintymään siten, ettei greyhound racingin kuva yleisölle vaarannu.

Jos joku asia tuntuu vaikeaselkoiselta, kannattaa olla rohkeasti yhteydessä vaikkapa liiton puheenjohtajaan tai hallituksen jäseniin.

GRL:n hallitus

Kilpailukalenteri 2020

Kilpailukalenteri kaudelle 2020 on julkaistu. Lisätietoa kilpailuista ja ohjeistuksesta tulossa pian.

Hallituksen terveisiä

Hei,

Kesä lähestyy kovaa vauhtia, mutta milloin kausi pääsee alkamaan, on vielä epävarmaa.

Greyhoundien GP-maksun eräpäivä on 15.4.2020, liitteenä muistin virkistämiseksi taulukko, jossa mukana olevat koirat sekä maksut. Itse lasku on tullut kilpailukirjan mukana (harmaa kansio). Maksu tulee maksaa viimeistään eräpäivänä, vain niin oikeus kilpailla GP:ssa säilyy. Jos lasku on hävinnyt, niin pikaisesti viestiä Tarulle, whipgrey@gmail.com.

Lehti on menossa juurikin taittoon. Huomaathan, että lehti tulee vain, jos tämän vuoden jäsenmaksu on maksettu. Jäsenmaksut on lähetetty 30.01.2020 ja eräpäivä oli 27.03.2020. Jos et ole saanut jäsenmaksua, viestiä Heidille, jasensihteeri@grl.fi.

Aurinkoa ja valoa kevääseen, toivottavasti nähdään pian!

Terveisin GRL hallitus